Κουτσούμπας: «Οι Βουλευτές μας θα είναι η φωνή των πολλών μέσα στη Βουλή»

Για τους στόχους του ΚΚΕ εν όψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Σταυρόπουλο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε, επίσης, στο αποτέλεσμα των εκλογών στις 21 Μαΐου, επιχείρησε να εξηγήσει την πτώση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απάντησε για το εάν μπορεί το ΚΚΕ να κερδίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, ενώ τόνισε ότι «Ο στόχος να διατηρήσουμε τουλάχιστον τους 26 βουλευτές που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε κι άλλο τις ψήφους και τα ποσοστά μας, κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα

Το ΚΚΕ βγήκε ενισχυμένο από μια κάλπη «καρμανιόλα», όπως αποδείχθηκε. Σας ικανοποιεί η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και πώς την ερμηνεύετε;

Το μόνο που μας ικανοποιεί είναι η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει, χωρίς να “πετάμε στα σύννεφα” ή να παραγνωρίζουμε τον -κατά τα άλλα- αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων.

Η μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται -κατά τη γνώμη μας- με τη στάση του, τόσο ως κυβέρνηση το 2015-2019, όσο και ως αντιπολίτευση. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε, στήριξε και έδωσε συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους, εφόσον δεν έβλεπαν πλέον κάποια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ, να επιλέξουν τουλάχιστον το “αυθεντικό” από το “ιμιτασιόν”. Ψήφισαν τη ΝΔ με τη λογική του “μικρότερου κακού” -όπως το αντιλαμβάνονταν τη συγκεκριμένη στιγμή- στην οποία άλλωστε τους έχει “εθίσει” και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτω και από την επήρεια της προπαγάνδας της “σταθερότητας”, χωρίς να σημαίνει ότι τους ικανοποιεί η πραγματικότητα που ζουν.

7,23%, 427.000 ψήφοι, 26 βουλευτές, τρίτη θέση στην Αττική. Αυτός είναι ο απολογισμός σας. Όμως ο συσχετισμός δυνάμεων που ανέδειξε η κάλπη δεν σας ευνοεί. Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΚΚΕ εφεξής;

Θα κάνουμε αυτό που υποσχεθήκαμε και αυτό για το οποίο μας ψήφισαν όσοι το έκαναν: Θα αποτελέσουμε τη μόνη μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων.

Οι βουλευτές μας θα είναι η φωνή των “πολλών” μέσα στη Βουλή. Θα είναι στο πλευρό τους κάθε μέρα και έξω από τη Βουλή.

Όπως στο Πέραμα, όπου ένας ακόμα εργάτης “θυσιάστηκε” στον βωμό του κέρδους και τώρα με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι κατέκτησαν αυτό που δεν τους “χάρισε” καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα: Να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τους και τα μέτρα ασφαλείας που αυτή προβλέπει. Όπως, επίσης, στην Κοζάνη, όπου οι κάτοικοι ενός χωριού παλεύουν για να μην φτάσουν τα φωτοβολταϊκά των “πράσινων” αρπακτικών μέχρι τις αυλές τους, αλλά και σε κάθε σπίτι, σε κάθε μαγαζί λαϊκού ανθρώπου που πάνε να κάνουν εξώσεις, θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους. Μόλις την Τετάρτη, σε μια μέρα, σώσαμε με την κινητοποίησή μας 10 σπίτια εργαζομένων, ανθρώπων του λαού μας.

Παρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ δεν κατάφερε να πάρει ένα μεγάλο τμήμα του. Έχετε κάποια εξήγηση για αυτό;

Η απογοήτευση που καλλιεργεί η σοσιαλδημοκρατία σε κόσμο που την ακολουθεί και την πιστεύει, δεν οδηγεί απαραίτητα σε ριζοσπαστική στροφή στη συνείδηση. Πρυτανεύει η απογοήτευση και οδηγεί σε περαιτέρω συμβιβασμό με την άποψη ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Το είδαμε, άλλωστε, αυτό και στις πρόσφατες εκλογές στην Ισπανία της δήθεν “προοδευτικής” διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, ένα άλλο μικρό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, γύρισε “πίσω”. Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να το ξανασκεφτούν, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει από το κόμμα που κάποτε εγκατέλειψαν, δηλαδή το κόμμα που ψήφιζε και εφάρμοζε τα βάρβαρα μνημόνια, “τσάκιζε” εργασιακά και άλλα δικαιώματα για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα κλπ.

Προσβλέπετε σε απορρόφηση απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ;

Νομίζουμε ότι διαμορφώνονται πλέον δυνατότητες ώστε πολλοί περισσότεροι να απορρίψουν τα πλαστά διλήμματα που έθεσαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί σήμερα κανείς δεν έχει λόγο να ψηφίσει για “να αποφύγουμε την κυβερνητική αστάθεια” ή για “να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος”.

Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν πραγματικά αυτά τα διλήμματα για τον λαό, όμως πλέον είναι σαφές ότι θα έχουμε απέναντί μας μια -μάλλον αυτοδύναμη- κυβέρνηση της ΝΔ και το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντί της, ανοίγοντας ταυτόχρονα και έναν άλλο δρόμο για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Σε όλους και όλες αυτούς και αυτές που έχουν βγάλει κάποια συμπεράσματα πλέον από την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια, απευθυνόμαστε και τους καλούμε να κάνουν το πρώτο βήμα ψηφίζοντας στις 25 Ιούνη το ΚΚΕ.

Σε τι θα διαφέρει η αριστερή αντιπολίτευση του ΚΚΕ από την αριστερή αντιπολίτευση που αναμένεται έστω και με κομμένα τα φτερά να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καμία “αριστερή αντιπολίτευση” δεν πρόκειται να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το δηλώνουν αυτό, άλλωστε, και οι ίδιες οι επιλογές προσώπων που κάνει ενόψει των νέων εκλογών, που περιλαμβάνουν μέχρι και σεσημασμένους εμμονικούς αντικομμουνιστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 50% και το 70% των νόμων της ΝΔ αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε υπουργούς κοινής αποδοχής με τον Μητσοτάκη και καλούσε σε συναίνεση σε κρίσιμες στιγμές που ο λαός μας δοκιμαζόταν και έπρεπε να παλέψει για να σωθεί. Στην πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι κόμματα μιας “συμπολιτευόμενης” συστημικής αντιπολίτευσης, που το σύστημα έχει ανάγκη και επιζητά.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της «επόμενης ημέρας» περιλαμβάνει τα πάνω από 300 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τις αξιολογήσεις της επενδυτικής βαθμίδας, τα “ματωμένα” πλεονάσματα με βάση τις δεσμεύσεις της ΕΕ και το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Αυτό όμως είναι το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Πώς, λοιπόν, αυτά τα κόμματα να πάνε κόντρα στο πρόγραμμά τους;

Εκτιμάτε ότι πάμε για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά το ηχηρό αποτέλεσμα της κάλπης και σε ποια κατεύθυνση;

Τέτοιες διεργασίες πάντα υπάρχουν και μένει να φανεί το πού θα οδηγηθούν. Δεν έχει, όμως, να περιμένει τίποτα ο λαός από αυτές τις εξελίξεις που συνήθως καθορίζονται “από τα πάνω” και στόχο έχουν τον εγκλωβισμό του στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο.

Εμείς του λέμε ότι δε χρειάζεται να δώσει τόση δύναμη σε αυτά τα κόμματα, ούτε 40% στη ΝΔ, ούτε 20% στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε 12% στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται να σκορπίσουν οι ψήφοι σε άλλα, μικρότερα “κόμματα μιας χρήσης”, όπως αυτά που τώρα έμειναν εκτός βουλής (Πλεύση, Νίκη, Μέρα25 κλ). Είναι κόμματα που επιστρατεύονται για να αξιοποιηθούν σε διάφορα παιχνίδια στο πλαίσιο του αστικού πολιτικού συστήματος και στη συνέχεια, με την ίδια ευκολία που εμφανίστηκαν, με την ίδια αποσύρονται.

Και σε όσους υγιώς ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας “παντοδύναμης” κυβέρνησης της ΝΔ, τους λέμε ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι “παντοδύναμη”, όσο υπάρχει δυνατό λαϊκό κίνημα και εγγύηση για αυτό είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες επέλεξε κυβερνητική σταθερότητα. Εσείς σε τι προσβλέπετε;

Ο στόχος να διατηρήσουμε τουλάχιστον τους 26 βουλευτές που μας έδωσε ο λαός στις 21 Μαΐου, σημαίνει πρακτικά ότι χρειάζεται να αυξήσουμε κι άλλο τις ψήφους και τα ποσοστά μας, κόντρα σε έναν ακόμα πιο άδικο εκλογικό νόμο.

Έχει συμφέρον ο λαός της πατρίδας μου της Φθιώτιδας, αλλά και των Τρικάλων, του Βόλου, της Κοζάνης, των Χανίων, της Μεσσηνίας, των Ιωαννίνων, να διατηρήσουν τους κομμουνιστές βουλευτές που εξέλεξαν ενώ δεν είχαν. Το ίδιο ισχύει φυσικά για την Αχαία, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, όλη την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε και πριν βουλευτές και τώρα τους αυξήσαμε. Και, βέβαια, δεν ξεχνάμε τη Λέσβο όπου ο στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε την έδρα.

Θα δώσουμε, λοιπόν, τη μάχη παντού σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες, ακόμα και τις μονοεδρικές, γιατί κάθε ψήφος μετράει, κάθε ψήφος προστίθεται στο πανελλαδικό εκλογικό ποσοστό του Κόμματος και στέλνει στη Βουλή περισσότερους αγωνιστές. Ο λαός και η νεολαία να πάει μαζικά την Κυριακή 25 Ιούνη να ψηφίσει, ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες, για να βγει ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό και από την κάλπη.

in.gr

 

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 25η Ιουνίου: Τα 44 κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στον Άρειο Πάγο