Κουβέντα να γίνεται

Πανηγυρίζουν, όπως διαβάζω, οι διάφοροι θιασώτες της επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων αγορών και του νεοφιλελευθερισμού, ότι η λύση των εμβολίων προήλθε, όπως λένε από τον ιδιωτικό τομέα, παρακάμπτουν όμως σκόπιμα το γεγονός πως το μεγαλύτερο κομμάτι των ερευνών έχει χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο.

Δεν είναι εντελώς ανήθικο ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το εμβόλιο, να υπερ-κοστολογείται από τις μεγάλες φαρμακευτικές με πρόφαση τα χρήματα που δαπανήθηκαν στην έρευνα. Ειδικά μάλιστα όταν το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της έρευνας, ειδικά αυτό που αφορά την Ε.Ε., χρηματοδοτήθηκε από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Θα μου πείτε: Καλά τώρα το κατάλαβες αυτό;

Έτσι δεν παίζεται χρόνια τώρα αυτό το παιχνίδι και όχι μόνο στην αγορά του φαρμάκου;

Αλήθεια, αυτοί που βλέπουν παντού γύρω τους συνωμοσίες και αβάσιμες αντιεπιστημονικές θεωρίες, για να περιγράψουν τους φόβους τους, αυτή την πλευρά του ζητήματος δεν την βλέπουν. Μόνο το τσιπάκι μέσα στο εμβόλιο βλέπουνυ;

Αν δεν υπήρχε το ελληνικό δημόσιο, δεν ξέρω πόσο ισχυρός θα ήταν ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας. Η πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα από το δημόσιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής. Κλασικό παράδειγμα η διενέργεια των διαγνωστικών τεστ από τα ιδιωτικά εργαστήρια και το πόσα χρέωναν και χρεώνουν το κάθε τεστ. Ο πολίτης μπορεί να μην πληρώνει άμεσα για αυτά, αλλά πληρώνει έμμεσα μέσω του δημοσίου.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr