«Κρούω τον κώδωνα και… ανακρούω πρύμναν!»

Η πρώτη είδηση της ημέρας σήμερα – δυστυχώς- δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τον «Covid-19». Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν και την πιο δυσοίωνη πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα που διανύουμε.

Στα τέλη του Καλοκαιριού, με την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε συνδυασμό με την – πάντα- χαλαρή στάση μας απέναντι στα νέα μέτρα που ανακοινώνονται συνεχώς, είχαμε βρεθεί μια ανάσα από το όριο συναγερμού των 300 κρουσμάτων την ημέρα.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούσαν τότε για «ιστορικό ρεκόρ κρουσμάτων», οι ειδικοί (λοιμωξιολόγοι – επιδημιολόγοι) «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωνε νέα περιοριστικά μέτρα για τις συναθροίσεις και το ωράριο των νυχτερινών κέντρων, ο πρωθυπουργός απήυθηνε τηλεοπτικά μηνύματα και διαγγέλματα στους πολίτες για την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων ώστε να αποφευχθεί ένα νέο κύμα της επιδημίας στην χώρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έπαιρναν φωτιά» με τα δημοσιεύματα περί «μπουζουκιών» και αργότερα περί των -κατά φαντασία- μαθητικών «μασκών»…

Ώσπου, στα τέλη του Σεπτέμβρη έχουμε νέο συναγερμό με 400 κρούσματα (πάνω-κάτω) την ημέρα και λίγες μέρες αργότερα έναν ακόμη («κόκκινο» αυτή τη φορά) συναγερμό με 500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και νέο αρνητικό ρεκόρ.

  • Κι ενώ οι συναγερμοί αποκτούν χρώματα πια, χάρη στο νέο επιδημιολογικό χάρτη που μπήκε σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου, κι ενώ οι ειδικοί υγείας δεν έχουν αφήσει «κώδωνα για κώδωνα, καμπανάκι για καμπανάκι που να μην τον χτυπήσουν», κι ενώ τα περιοριστικά μέτρα γίνονται όλο και πιο «περιοριστικά» σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες από τον Ε.Ο.Δ.Υ. έρχεται να προβληματίσει ακόμη και τον πιο αισιόδοξο…

Δεν είναι 300… 400… 500… δεν είναι 600… δεν είναι καν 666…!!!

Για «έκρηξη» της διασποράς! Ανησυχία! Σοκ! Νέο αρνητικό ρεκόρ! Ραγδαία εξάπλωση!» μιλούσαν χθες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα 667 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν, δικαιώνουν όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις… και με το παραπάνω μάλιστα! Κι αρχίζουν οι κώδωνες… τα κουδουνάκια… οι κουδούνες… να κρούονται και πάλι, πιο δυνατά αυτή τη φορά!

Σε έρευνα του Α.Π.Θ., η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου 2020, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο αναμενόταν να κυμαίνονται μεταξύ 200-260 και το Νοέμβριο να αυξάνονται στα 410. Όταν λοιπόν καταγράφονται ήδη, στις 20 Οκτωβρίου, 667 νέα κρούσματα, τι μπορεί να περιμένει κανείς για τη συνέχεια; Πώς να τον κρούσεις αυτόν τον κώδωνα;

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τον Δεκέμβριο του 2020 τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα θα είναι 2.000! Κι ενώ η πρόβλεψη αυτή φαινόταν τότε, πριν δύο μήνες περίπου, αν όχι γελοία, τουλάχιστον απίθανη, τώρα φαντάζει τρομακτική, για να μην πω «εφιαλτική»!

Κι επειδή τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια, όσων αφορά στις ηλικιακές ομάδες οι οποίες εμφανίζουν κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε εχθές ότι μειώνεται το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 40-64 ετών, ενώ αυξάνεται το ποσοστό της ηλικιακής ομάδας 18-39 ετών. Άλλωστε, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη!

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά πρακτικά; Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας: στα καφέ, τα μπαράκια, τα πάρκα και τις πλατείες… (εκεί που ο ήχος του «κώδωνα» καλύπτεται από τις μουσικές και τις ανεύθυνες φωνές των νεότερων), για να καταλάβουμε τι γίνεται! Και να κάνουμε κάτι πριν φτάσουμε στο σημείο που να μην μπορούμε να ανακρούουμε πρύμναν!


Νάντια Μπούτα
Agrinio365 Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr