«Κρυφτούλι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Tουρκικά F16 – Δεν έχει κοινοποιηθεί τίποτα στο Κογκρέσο

Ισχύει τελικά ή όχι ότι η Κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εξετάσει το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16; Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν απάντησε ευθέως αλλά… διπλωματικά και άφησε να εννοηθεί ότι επισήμως, δεν έχει ζητηθεί τίποτα.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε χθες (11.05.2022) ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας με την Τουρκία, που προβλέπει την αναβάθμιση 80 τουρκικών F-16 και την αγορά 40 εξ αυτών.

Όταν, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Ε.Ρ.Τ. στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρωτήθηκε σχετικά, η απάντησή του ήταν η εξής: «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

Ούτε διέψευσε, ούτε και επιβεβαίωσε. Άφησε να εννοηθεί ότι επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο δεν έχει φτάσει αλλά δεν απέκλεισε να γίνει, στο πλαίσιο της «συνεχιζόμενης διαλειτουργικότητας της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπως σημειώνει η Ε.Ρ.Τ., αναφέρουν ότι ουσιαστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την απάντηση του επιβεβαιώνει ότι επί του παρόντος δεν έχει ενημερωθεί μέσω της επίσημης διαδικασίας το Κογκρέσο, συνεπώς οι συζητήσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας για τις αναβαθμίσεις γίνονται ακόμη σε ανεπίσημο και προκαταρκτικό στάδιο.

newsit.gr