Κυπριακό: Νέα επιστολή Αναστασιάδη στον Ο.Η.Ε. που «αδειάζει» το «ψευδοκράτος»

Το Κυπριακό βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά την προκλητική ενέργεια του «ψευδοκράτους» να ανοίξει την Αμμόχωστο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λάβει διπλωματική δράση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος απέστειλε επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πιο συγκεκριμένα στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες όπου και «αδειάζει» το «ψευδοκράτος» για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε στην Αμμόχωστο, αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις της Άγκυρας που βρίσκονται πίσω από το άνοιγμα της πόλης.

 

Η πρώτη επιστολή και η αποκάλυψη Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στείλει πρόσφατα επιστολή στον Γκουτέρες με θέμα την επανέναρξη των συνομιλιών, προτείνοντας και τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, νοουμένου ότι θα σταματήσουν οι Τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος απέστειλε και δεύτερη επιστολή στον ΟΗΕ είχε ως θέμα την Αμμόχωστο.

 

Τα σημεία αναφοράς της επιστολής

Όπως ήταν φυσικό, στο επίκεντρο της επιστολής τέθηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν στα κατεχόμενα με την καταγραφή των περιουσιών στην περίκλειστη πόλη και γενικότερα τις προθέσεις φυσικά του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η εν λόγω επιστολή στάλθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με κοινοποίηση στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στην επιστολή ο Αναστασιάδης αναφέρεται σε «λεπτή συγκυρία» για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και σημειώνει εκ νέου και όσα ανέφερε και στην πρώτη επιστολή για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην προοπτική επανέναρξης συνομιλιών.

 

Το Κυπριακό και η ΑΟΖ

Επίσης αφήνει αιχμές και για την εφαρμογή του «Σχεδίου Β» που έχει ως βασικό στόχο το άνοιγμα της πόλης υπό τουρκική διοίκησης, ενώ κάνει αναφορά στην δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητήθηκε πριν από λίγο καιρό με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Στο πλαίσιο των ΜΟΕ περιλαμβάνεται πρόταση για σύσταση δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή ξένων εμπειρογνωμόνων με σκοπό να ετοιμαστεί μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης.

Αναμένεται σαφώς με μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του ΓΓ ΟΗΕ στις δύο επιστολές Αναστασιάδη την στιγμή μάλιστα που η Τουρκία συνεχίζει αδιάκοπα τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στα κατεχόμενα δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στην περίκλειστη πόλη για καταμέτρηση περιουσιών.

Offsite