Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021: Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

304η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 06:48

Δύση Ήλιου: 17:28

Γιορτάζουν
Αριστόβουλος.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων
Στη Βόρειο Αμερική γιορτάζουν το Χάλογουιν (Halloween).
Ημέρα δράσης για την περιβαλλοντική προστασία της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινου Πόντου).

Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
Αποστόλων εκ των εβδομήκοντα: Αμπλίου επισκόπου γενομένου Οδυσσουπόλεως, Απελλή επισκόπου Ηράκλειας, Αριστοβούλου επισκόπου Βρετανίας, Ναρκίσου επισκόπου Αθηνών, Ουρβανού επισκόπου Μακεδονίας και Στάχυος πρώτου επισκόπου Βυζαντίου.
Μαρτύρων Αβραμίου, Βαρνάβα, Βάσσης, Γορδιανού, Δαμιανού, Δορυμέδοντος, Επιμάχου του Αιγυπτίου, Επιμάχου του Ρωμαίου,Κοσμά, Σάβα και Στεφάνου, Σελεύκου, Στρατονίκης και Τροφίμου.
Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Χίω.
Ιακώβου του θαυματουργού, αρχιεράρχου Νισίβεως.
Οσίων Σπυρίδωνος και Νικόδημου των Ρώσων.

Καθολική Εκκλησία
Αγίου Αρνούλφου.
Αγίου Κουιντίνου εκ Γαλλίας, προστάτη του προσωπικού των βομβαρδιστικών αεροπλάνων, των αχθοφόρων, όσων φταρνίζονται και βήχουν και των πασχόντων από υδρωπικία.
Αγίου Ουρβανού, Πάπα Ρώμης.
Αγίου Βόλφγκανγκ.

 

Γεγονότα
1517 Η τοιχοκόλληση των 95 θέσεων του Λούθηρου
Ο γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.

1908 Κωνσταντίνος Τσικλητήρας
Τελετή λήξης των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, που άρχισαν στις 27 Απριλίου. Η Ελλάδα κατέκτησε τρία αργυρά μετάλλια, δύο με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα στο ύψος και μήκος άνευ φοράς και ένα με τον Δώριζα στον ακοντισμό.

1922 Η Δίκη των Έξι.
Αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζηανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.

1940 Νίκος Ζαχαριάδης
Ο φυλακισμένος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών, που διευθύνει η κυβέρνηση του δικτάτορα Μεταξά. Θα αμφισβητηθεί η γνησιότητά της.

1958 Ο πρώτος βηματοδότης καρδιάς εμφυτεύεται στον σουηδό Άρνε Λάρσον από τον πρωτοπόρο σουηδό καρδιοχειρουργό Άκε Σένινγκ στο ιατρικό ινστιτούτο «Καρολίνσκα» της Στοκχόλμης. Είναι μάρκας Siemens και κατασκευάστηκε από τον εφευρέτη – γιατρό Ρούνε Έλμκβιστ.

1985 Το λεωφορείο λίγο μετά την έκρηξη
Έκρηξη βόμβας, με 39 τραυματίες, σημειώνεται σε αστικό λεωφορείο, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Αργυρούπολη και κινείται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης.

 

Γεννήσεις
1888 Ναπολέων Λαπαθιώτης
Ναπολέων Λαπαθιώτης, έλληνας συγγραφέας και ποιητής. (Θαν. 7/1/1944)

1955 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έλληνας πολιτικός (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ.).

1964 Μάρκο Βαν Μπάστεν
Μάρκο Βαν Μπάστεν, παλαίαμαχος ολλανδός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι
1860 Τόμας Κόχραν
Τόμας Κόχραν, υποναύαρχος του Βρετανικού Ναυτικού, που πήρε μέρος και στην Επανάσταση του 1821. (Γεν. 14/12/1775)

1984 Ίντιρα Γκάντι
Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός, που διετέλεσε Πρωθυπουργός την περίοδο 1966-1975 και 1980-1984, οπότε και δολοφονήθηκε. (Γεν. 19/11/1917)

2002 Μιχαήλ Στασινόπουλος
Μιχαήλ Στασινόπουλος, έλληνας ανώτατος δικαστικός, λογοτέχνης και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση. (Γεν. 27/7/1903)

sansimera.gr