Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο

Παραδοσιακό σπιτικό φαγητό. Λαχανοντολμάδες με λάχανο, κιμά και απαλή λεμονάτη σάλτσα. Κάποια φαγητά τα εχουμε συνδυασμένα με τη μαμά και όσες παραλλαγές και αν φάμε, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο γκουρμέ εκδοχές, εμείς επιστρέφουμε στις γεύσεις που έχουμε μάθει και έχουμε μεγαλώσει. Ενα από αυτά τα φαγητά είναι οι λαχανοντολμάδες. Σημερα θα φτιάξουμε τη συνταγή της μαμάς μου ετσι όπως τους φτιάχνει εδώ και αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν μας άρεσε το αυγολέμονο και αναγκαζόταν να το παραλείψει. Αργότερα όμως αλλάξαμε τις προτιμήσεις μας και πρόσθεσε το αυγολέμονο. Πάμε γρήγορα στην κουζίνα μας να τους φτιάξουμε γιατί θα χρειαστούμε λιγο χρόνο παραπάνω αφού θεωρείται από πολλούς λίγο “μπελαλίδικο” φαγητό

 45 ‘ μαγείρεμα

Υλικά

 6 μερίδες
  1. 1 μεγάλο λάχανο (1 και μισό κιλό περίπου)
  2. 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  3. 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  4. 2 καρότα κομμένα σε φέτες
  5. 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  6. 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  7. 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  8. 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  9. 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  10. 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  11. 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  12. 1 πρεζα κουρκουμά (προαιρετικά)
  13. 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι (agrìno για γεμιστά ή καρολίνα)
  14. 4 φλυτζάνια του τσαγιού ζεστό ζωμό κρέατος
  15. Για το αυγολέμονο:
  16. 2 αυγά
  17. 2 λεμόνια τον χυμό τους
  18. 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με νερό και λίγο αλατι. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, τοποθετούμε ολόκληρο το λάχανο με το κοτσάνι προς τα κάτω. Όταν πάρει μερικές βράσεις, βγάζουμε το λάχανο από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει αφαιρούμε προσεκτικά τα ζεματισμένα φύλλα.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 1Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 1Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 1
  2. Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι,τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, Προσθέτουμε μισή κούπα ζεστό νερό για να γίνει αφράτο το μείγμα μας, αλλά και να μην απορροφήσει το ρύζι τα υγρά του κιμά. Ριχνουμε και 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο απο το ελαιόλαδο της συνταγής.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 2Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 2Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 2
  3. Προσθέτουμε το αλάτι,το πιπέρι και τον κουρκουμά. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 3Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 3Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 3
  4. Τοποθετούμε τα μικρά φύλλα και την καρδιά του ζεματισμένου λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας όπου θα μαγειρέψουμε το φαγητό. Ρίχνουμε λίγες ροδέλες καρότου πάνω από τα φύλλα. Το καρότο το βαζουμε για να δώσει μια ωραία νοστιμιά και γλυκύτητα στο φαγητό καθώς βράζει.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 4Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 4Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 4
  5. Τυλίγουμε τους ντολμάδες ως εξής: Παίρνουμε ενα από τα μεγάλα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου. Αφαιρούμε το χοντρό μέρος του και το κόβουμε στα δυο ή στα τέσσερα ανάλογα το μέγεθος.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 5Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 5Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 5
  6. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα του κιμά και διπλώνουμε την οριζόντια πλευρά. Τυλίγουμε τον λαχανοντολμά απαλά όχι σφιχτά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά: λάχανο- γέμιση.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 6Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 6Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 6
  7. Τους αραδιάζουμε στην κατσαρόλα που βάλαμε τα μικρά ζεματισμένα φύλλα και τα καρότα. Στρώνουμε την πρώτη σειρά και ρίχνουμε και πάλι λίγες ροδέλες καρότου. Το ιδιο κάνουμε και στην δεύτερη σειρά.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 7Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 7Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 7
  8. Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο πιπέρι και τα 4 φλυτζάνια από το ζεστό ζωμό κρέατος ή ζεστό νερό. Τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο αναποδογυρισμένο πάνω από τους λαχανοντολμάδες και αυτό το κάνουμε για να μην κουνηθούν από την θέση τους κατά το βράσιμο. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 40-45 λεπτά περιπου. Στο τελευταίο πεντάλεπτο πριν βράσει το φαγητό αφαιρούμε το πιάτο.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 8Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 8Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 8
  9. Μολις βρασει το φαγητό μας ετοιμαζουμε το αυγολέμονο ως εξής: Σε ενα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και το κορν φλάουρ με ένα αυγοδάρτη.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 9Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 9Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 9
  10. Βγαζουμε αρκετό ζουμί από την κατσαρόλα που έβρασαν οι λαχανοντολμάδες.Με μια κουτάλα προσθέτουμε κουτάλα-κουτάλα το ζουμί μέσα στο μείγμα των αυγών- λεμόνι ανακατεύοντας συνεχώς.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 10Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 10Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 10
  11. Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντόύ. Τους σερβίρουμε ζεστούς αφού πρώτα τους πασπαλίσουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 11Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 11Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 11
  12. Καλή επιτυχία!

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 12Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 12Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 12
  13. Καλή Όρεξη!

    Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 13Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 13Λαχανοντολμάδες της μαμάς με κιμά και αυγολέμονο φωτογραφία βήματος 13

cookpad.com