Λέκκας: «Πρωτόγνωρο πάλι το φαινόμενο στην Εύβοια»

Πρωτόγνωρα φαινόμενα που επιβάλουν επανεξέταση των μέτρων και των δεδομένων αποτέλεσε η πλημμύρα στην Εύβοια σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π., και υπεύθυνος στρατηγικής αντιμετώπισης καταστροφών κ. Ευθύμης Λέκκας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας το φαινόμενο αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες με 360 χιλιοστά βροχής σε 6 ώρες σε μια έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου σημειακά υπερέβει και τα 460 χιλιοστά.

Όπως εξήγησε ο ο κ. Λέκκας η περιοχή χωρίζεται ουσιαστικά σε 3 υδρολογικές λεκάνες. Είναι η περιοχή των εκβολών του Λήδαντα ποταμού, είναι η περιοχή των Ψαχνών και είναι και η περιοχή των Πολιτικών, Οι 3 περιοχές διαφέρουν μεταξύ τους και έχουν και διαφορετικές καταστροφές.

Το νότιο μεγάλο τομέα των εκβολών του Λήδαντα ποταμού η κοίτη είναι χτισμένη με αυθαίρετες κατασκευές που δημιούργησαν τις καταστροφές και στις δημόσιες υποδομές όπως τις γέφυρες.

Υπάρχει η λεκάνη των Ψαχνών όπου είχαν γίνει και αντιπλημμυρικά έργα, όμως είχε δύο φωτιές τα περασμένα καλοκαίρια που όπως είπε και ο Λέκκας προκάλεσαν τις μεγάλες καταστροφές και τα αντιπλημμυρικά έργα φάνηκαν ανεπαρκή. Υπάρχει όμως και η λεκάνη των Πολιτικών όπου ήταν εντελώς παρθένα. Ούτε αυθαίρετα, ούτε φωτιές. Εκεί ήταν για τους επιστήμονες έκπληξη. Όπως ήταν έκπληξη και η καταιγίδα σε έκταση 400 τ.χ. σε όλες τις 3 λεκάνες μαζί. Έχουμε δηλαδή τις πλημμύρες από τα αυθαίρετα, έχουμε από τις φωτιές αλλά έχουμε και πρωτόγνωρα φαινόμενα τεράστιων τοπικών φαινομένων βροχής από την κλιματική αλλαγή. Όπως είπε και ο Λέκκας εχθές πρέπει να επανεξετάσουμε τα φαινόμενα διότι είναι πρωτόγνωρα.

«Το κύριο αίτιο» σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «ήταν βέβαια η μεγάλη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 360 χιλιοστά και ουσιαστικά τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα». Εδώ έχουμε να κάνουμε με την Κλιματική Αλλαγή που φέρνει νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των καταστροφών και στην ανάγκη για την δημιουργία μέτρων «ανθεκτικής πόλης».

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την από 6/12/19 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία με αρ. Πρωτ. 8794 μετά 7767/30-10-19 έγγραφο: «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων έως το τέλος Ιανουαρίου 2020»

Στο σχέδιο τονίζεται η ανάγκη επικαιροποίησης των δεδομένων.

Αντιπλημμυρικό Σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ