Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο… φλεγόμενος επίτιμος Δημότης

Ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις κατοίκων και φορέων για την παραχώρηση της παραλίας και των εντός αρχαιολογικής ζώνης εγκαταστάσεων του παλιού τουριστικού περιπτέρου στο Κάστρο, η εταιρεία που τα διεκδικεί στέλνει εξώδικο που… απαγορεύει στον δήμο να ασχολείται με το θέμα! ● Το υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας ο πολυπράγμων -και αποδέκτης των επί δεκαετίες επιδοτήσεων της ΜΚΟ του- καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης.

Καθώς φθινοπωριάζει και η τουριστική περίοδος φθίνει, η Λευκάδα -που με βάση όλες τις ενδείξεις «βούλιαξε» φέτος από τουρίστες- αποδίδεται σιγά σιγά στους Λευκαδίτες και στους «λευκαδολάτρες» της, οι οποίοι με ολοένα και πιο εντεινόμενο ρυθμό και ένταση συζητούν για το πιο φλέγον ζήτημα του νησιού και ιδιαίτερα της πόλης της Λευκάδας αυτή την περίοδο: την άκρως αμφιλεγόμενη «αξιοποίηση»-ιδιωτικοποίηση της περιοχής του Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Πρόκειται για έκταση άνω των 80 στρεμμάτων που εκτείνεται δεξιά της γέφυρας που συνδέει το νησί με την Αιτωλοακαρνανία και αποτελείται από τη μοναδική κοντινή και προσβάσιμη για τους κατοίκους της Λευκάδας παραλία, το παλιό τουριστικό περίπτερο (Ροτόντα) με τις λουτρικές αλλά εγκαταλελειμμένες εδώ και δεκαετίες εγκαταστάσεις του και όλη την έκταση που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική ζώνη ενδιαφέροντος Α, εξ ορισμού αδόμητη, αφού περιλαμβάνει μέρος του μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Η εταιρεία NOTION, από το 2020 με απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας που έχει την αρμοδιότητα, κέρδισε την παραχώρηση της περιοχής του Κάστρου, ενώ παράλληλα διεκδικεί την παραχώρηση και των εφαπτόμενων κτιρίων του παλιού (και υπερχρεωμένου) συνεταιρισμού οινοπαραγωγών της Λευκάδας (ΤΑΟΛ) με στόχο την ανάπτυξη ενός φαραωνικού τουριστικού συγκροτήματος, με ξενοδοχείο, τουριστικό περίπτερο, εστιατόριο, καφέ μπαρ, καμπίνες, ομπρελοξαπλώστρες, ακόμη και μικρή προβλήτα για πρόσδεση σκαφών, όπως φαίνεται σε σχέδιο αναρτημένο στην ιστοσελίδα της.

Το σχέδιο της NOTION, ωστόσο, έχει ξεσηκώσει κατοίκους και φορείς της Λευκάδας, που με μια ευρύτατη για τα δεδομένα του νησιού κινητοποίηση πέτυχαν να συζητηθεί ως μοναδικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, στις 30 Αυγούστου, το αίτημά τους να επανεξεταστεί η παραχώρηση και να αναζητηθεί άλλος τρόπος αξιοποίησης της περιοχής, που σε κάθε περίπτωση να αφήνει την παραλία του Κάστρου Λευκάδας ελεύθερη για τους κατοίκους της.

Ερωτήσεις στη Βουλή

Το θέμα έχουν φέρει μάλιστα στη Βουλή με ερωτήσεις τους προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ προσφυγή κατοίκων εναντίον αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που ενέκρινε τη μελέτη για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της NOTION. Κι αυτό παρά την αρνητική γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που υπερασπίστηκε την αρχή της απαγόρευσης δόμησης εντός αρχαιολογικού χώρου.

Πάντως, η ίδια η υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε την ιδιωτική εκμετάλλευση της αρχαιολογικής ζώνης υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα για το μνημείο. Ουδεμία έκπληξη, θα πει κανείς,

Αυτό όμως που προκαλεί οδυνηρή έκπληξη είναι το εξώδικο που έχει φτάσει εδώ και τρεις μέρες στον Δήμο Λευκάδας και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (ΔΛΤΛ), στους οποίους καταλογίζεται ως… έγκλημα καθοσιώσεως το ότι επέτρεψαν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα το Κάστρο και να συσταθεί υπηρεσιακή επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει για την τελική απόφαση του Ταμείου!

Με πρωτοφανούς ύφους διατυπώσεις, η εταιρεία NOTION διά των δικηγόρων της κατηγορεί τον Δήμο Λευκάδας για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων και των διοικητικών ορίων του (!), για καταστρατήγηση της «αυτονομίας» του Λιμενικού Ταμείου, για αυθαίρετη παρείσφρηση στη διαγωνιστική διαδικασία παραχώρησης κ.ά. Η εταιρεία -παρότι ο διαγωνισμός τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί- με σκαιό ύφος απαιτεί από μεν το ΔΛΤΛ «να απέχει από κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει σε παράνομη ακύρωση της απόφασης παραχώρησης», τον δε δήμο να απέχει από κάθε ενέργεια που θα επιδιώκει ν’ αλλάξει την απόφαση του ΔΛΤΛ και θα επιτρέπει «τη διασπορά ή την ανοχή διάδοσης ανακριβών και αναληθών δεδομένων που αφορούν την παραχώρηση και τη μελέτη που έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και συμβούλια». Αξιώνει δε στο εξής να λαμβάνει γνώση κάθε σχετικής ενέργειας του δήμου και του δημάρχου!

Ισως η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια του απειλητικού εξωδίκου βρίσκεται στο τέλος του: στις υπογραφές των πληρεξούσιων δικηγόρων της εταιρείας NOTION που το έχουν συντάξει και έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπησή της. Ο λόγος για τη δικηγορική εταιρεία του Σπύρου Φλογαΐτη και τον ίδιο τον καθηγητή που υπογράφει και προσωπικά το εξώδικο. Ναι, ναι, είναι ο ίδιος ο καθηγητής της Νομικής και ιδρυτής της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου», σταθερά χρηματοδοτούμενου από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με δεκάδες εκατομμύρια για προγράμματα άγνωστης χρησιμότητας: από τη νομική μεταρρύθμιση του Ιράν και την επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν μέχρι την οικολογική προστασία των νησιών Φίτζι!

Για τις «πολύπλευρες δραστηριότητες του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη» έχει επανειλημμένα γράψει η «Εφ.Συν.» (βλέπε σχετικά «Εφ.Συν.», 22/5/2020 και 13/6/2020). Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η εμπλοκή του καθηγητή, γεννημένου στη Λευκάδα και σταθερού επισκέπτη της, είναι αυστηρά επαγγελματική. Ενα εύστοχο σχόλιο Λευκαδίτη στο fb υπονοεί κάτι παραπάνω: «Φλέγεται επίτιμος δημότης Λευκάδας (σ.σ.: έγινε πράγματι ο κ. Φλογαΐτης το 2014 επίτιμος δημότης του νησιού) και στέλνει εξώδικα γιατί δεν προχωράει η υπόθεση του τ. περιπτέρου. Δώστε του και το κλειδί της πόλης!».

Σε κάθε περίπτωση, το απειλητικό εξώδικο αναμένεται μάλλον να θυμώσει και να πεισμώσει περισσότερο τους Λευκαδίτες και τους φορείς του νησιού στην υπεράσπιση του Κάστρου και της παραλίας τους. Και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο, όπου υπό την αυξανόμενη πίεση των κατοίκων και φορέων, καθένας καλείται ν’ αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει… Διότι στην κοινή γνώμη του νησιού τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα. Σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση (με πρωτοβουλία του Γ. Μεσσήνη), με συμμετοχή 1.465 κατοίκων της Λευκάδας, το 93,9% απορρίπτει την πρόταση του ΔΛΤΛ και το 79% ζητά ο δήμος να κάνει δημοψήφισμα για την πρόταση παραχώρησης του Κάστρου.

efsyn.gr