Λήγει το τελεσίγραφο της Κυβέρνησης για τους ιδιώτες γιατρούς

Με το χρονικό περιθώριο των 48ωρών να εξαντλείται το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρών από τις ιδιωτικές κλινικές γίνεται όλο και πιο πιθανό. Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας να συνδράμουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης του 3ου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Με το χρονικό περιθώριο των 48ωρών να εξαντλείται το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιατρών γίνεται όλο και πιο πιθανό.

Ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας προειδοποίησε χθες πως αν δεν βρεθούν 200 ιδιώτες γιατροί, πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί ιατροί, εντός 48 ωρών θα αναγκαστεί να εισηγηθεί την επίταξη υπηρεσιών ιατρών των εν λόγω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρά την προειδοποίηση και τις διευκρινίσεις και κίνητρα εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η ανταπόκριση ήταν μετρημένη, καθιστώντας όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης.

Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα ΠΦΥ, Μάριου Θεμιστοκλέους στο δελτίο του OPEN ήταν χαρακτηριστική.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μεγάλη ανταπόκριση από τους ιδιώτες, τις επόμενες ώρες θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας», συμπληρώνοντας πως βάσει των ανακοινώσεων του υπουργού Υγείας, αυτό σημαίνει πως η επίταξη είναι μεταξύ αυτών.

Εν τω μεταξύ ο ΙΣΑ ανακοίνωσε πως απαλλάσσει από την ετήσια συνδρομή τους για τα επόμενα πέντε χρόνια όσους ιδιώτες ιατρούς με ειδικότητα παθολογίας, γενικής ιατρικής, πνευμονολογίας αλλά και αναισθησιολογίας, συνδράμουν το σύστημα υγείας.

Ο ΙΣΑ νωρίτερα ανακοίνωσε πως άλλοι 15 γιατροί προστέθηκαν στη λίστα των μελών του ΙΣΑ που θα συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία. Πρόκειται για 9 παθολόγους, 3 αναισθησιολόγους και 3 πνευμονολόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΙΣΑ και του Υπουργείου Υγείας να συμμετέχουν στην προσπάθεια για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας. Μέχρι τώρα 45 ιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί στα νοσοκομεία.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ΙΣΑ, τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους ιδιώτες ιατρούς μέλη του, μέσω email, sms και τηλεφωνικά, για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας και την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν στην ενίσχυση των συναδέλφων τους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα του ΙΣΑ για τις δηλώσεις συμμετοχής έχει προσαρμοστεί για να έχει τη δυνατότητα να δεχθεί αιτήματα ιατρών και από άλλα μέρη της χώρας.


aftodioikisi.gr