Λίνα Μενδώνη: Να ζητήσουμε υψηλότερο προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον χώρο του Πολιτισμού κατέθεσε η κ. Λίνα Μενδώνη κατά την τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους της.

Οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τα πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, η ανταλλαγή εμπειριών και η χάραξη κοινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτέλεσαν τα θέματα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Πολιτισμού κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετείχε και η κ. Λίνα Μενδώνη.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε πολύ έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αλλά και για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος στήριξης του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών.

Παράλληλα, κατέθεσε τις προτάσεις της για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με πρώτο και βασικότερο την απαίτηση, εκ μέρους των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, της αύξησης και της εγγραφής επί πλέον κονδυλίων στον Προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, όχι μόνον για την αντιμετώπισης της παρούσας συγκυρίας, αλλά και για την προετοιμασία τους την επόμενη μέρα της κρίσης.

«Ας χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να ενώσουμε όλοι εμείς εδώ τις φωνές μας και να ζητήσουμε έναν υψηλότερο προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό στο “πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027. Κοιτάζοντας μπροστά, με αισιοδοξία, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουμε να σχεδιάσουμε εκστρατείες που θα ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών, μόλις αποκατασταθεί η τρομερή κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Η συμμετοχή στον Πολιτισμό είναι αναγκαία δραστηριότητα που διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας μας, με ευρύτητα πνεύματος και με φροντίδα. Είναι καθήκον μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε “έτοιμοι για την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια

Επιπλέον, η κ. Μενδώνη πρότεινε δράσεις που μπορούν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενισχύσουν, με βιώσιμο τρόπο, την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παρέχουν επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ικανό μέρος της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 25 δισ. ευρώ, ειδικά για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

Αναστασία Κουκά – protothema.gr