Connect with us

Βουλή

Λιβανός: «Η Κ.Α.Π. ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της Ε.Ε.»

Φαινόμενο, χαρακτήρισε την ελληνική αγροτική οικονομία ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι καθώς η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την εθνική κατανάλωση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή με την ύπαρξη μικρού κλήρου.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος το φαινόμενο αυτό συντελείται με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία είναι λιγότερο από το 3% των συνολικών εκτάσεων στην ΕΕ αλλά η προστιθέμενη αξία είναι 3,5%, «άρα είστε παραγωγικότεροι», σημείωσε ο κ. Βοΐτσεχόφσκι.

Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι χάρη στη συμβολή των αγροτών αποφεύχθηκε η διατροφική κρίση, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών είπε: «Τα αέρια που παράγει η ελληνική πρωτογενής παραγωγή και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αποδείξατε ότι μπορείτε να είστε παραγωγοί αλλά και φιλικοί προς το περιβάλλον»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ τόνισε ότι χρειάζονται συνέργειες και σημείωσε ότι για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα δεν υπάρχει μόνο η ΚΑΠ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Συνοχής. 

Τόνισε ότι επιλογή της ΕΕ είναι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να πάψουν οι πολίτες της να εγκαταλείπουν την παραγωγή, σημειώνοντας ότι από το 2000 έως το 2014 περίπου 4 εκατ. παραγωγοί εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα.

Διευκρίνισε ότι είναι άλλο η ΚΑΠ και άλλο η Εθνική Στρατηγική που είναι διαφορετική σε κάθε χώρα και για το λόγο αυτό γίνεται και η διαβούλευση, καθώς πρέπει να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα κάθε περιοχής.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βοΐτσεχόφσκι επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ υποστηρίξει την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, γιατί πλέον είναι διαφορετικός ο τρόπος παραγωγής από ό,τι στο παρελθόν. Και έφερε ως παράδειγμα τον αδελφό του στην Πολωνία που εκτός από αγρότης πρέπει να έχει γνώσεις και σε άλλα ζητήματα που πλέον είναι αναγκαία για να είναι καλός παραγωγός.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπόριο από τρίτες χώρες τόνισε ότι υπάρχουν κοινά πρότυπα που οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται και σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, προσθέτοντας ότι το 2020 οι εξαγωγές έφτασαν τα 184 δις ενώ το 2021 αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός προσφωνώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο σημείωσε ότι «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της Ευρώπης»

Χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό τον κ. Βοϊτσεχόφσκι  ο οποίος, όπως είπε, έχει μεγάλη προσήλωση και γνώση στις μικρές καλλιεργητικές μονάδες και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί. Τον χαρακτήρισε «γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας και της προσπάθειας που κάνουμε να ενισχύσουμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες».

Ο κ. Λιβανός με αφορμή την ψήφιση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-  Γαλλίας την οποία χαρακτήρισε ιστορική, εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει την αρχή για την στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα είπε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Δημοκρατία. Στη Βουλή κυρώνεται η συμφωνία της πατρίδας μας με την Γαλλία. Μια συμφωνία που προστατεύει στον υπέρτατο βαθμό  τα εθνικά μας συμφέροντα, αφού για πρώτη φορά προβλέπεται ένοπλη συνδρομή προς τη χώρα μας εάν αυτή δεχθεί επίθεση. Η εμβάθυνση αυτή που υλοποιείται τώρα στο πλαίσιο της άμυνας, και ελπίζω να αποτελέσει την αρχή για την στρατηγική αυτονόμηση της ΕΕ, έχει υλοποιηθεί εδώ και καιρό στο αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρώτη και παλαιότερη κοινή πολιτική στην Ευρώπη είναι η αγροτική. Αυτό αποδεικνύει την τεράστια σημασία της πρωτογενούς παραγωγής για την οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών. Για αυτό και είναι μεγάλη τιμή να διαβουλευόμαστε σήμερα, παρουσία του αγαπητού Επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι, την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που για την πατρίδα μας περιέχει κονδύλια 20 δις ευρώ».

Ο κ. Λιβανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο διάλογο που γίνεται για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για τη νέα ΚΑΠ και υπενθύμισε ότι πρόκειται για την 6η Συνδιάσκεψη. Θύμισε ακόμα  ότι στις προηγούμενες Συνδιασκέψεις για την ΚΑΠ έχουν μιλήσει 182 εκπρόσωποι αγροτών σε συζητήσεις που συνολικά έχουν συμπληρώσει 24 ώρες συνεδριάσεων. 

Και πρόσθεσε:

Όλοι μαζί χτίζουμε τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο!

Όλοι μαζί χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος!».

Δώρο από τον Δήμαρχο βυζαντινά νομίσματα

Ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Γρηγόρης Σταμούλης καλωσορίζοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο στην πόλη του αναφέρθηκε στην ιστορία των Μεγάρων σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πόλη που κατοικείται αδιάλειπτα για χιλιάδες χρόνια. Υπενθύμισε ότι το Βυζάντιο ήταν αποικία των Μεγαρέων υπό τον Βύζαντα, και έκανε δώρο στον κ. Βόιτσεχόφσκι και στον κ. Λιβανό, από ένα αντίγραφο βυζαντινού νομίσματος για να θυμούνται το πέρασμά τους από την πόλη του.

Πατούλης: Η ΚΑΠ μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή παραγωγικού μοντέλου

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε «κομβική» τη διατήρηση και ενίσχυση της αγροτικής δραστηριότητας στην Αττική, καθώς, όπως ανέφερε, με αυτόν τον τρόπο θα δοθούν επιπλέον διέξοδοι στο πρόβλημα της ανεργίας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, με την ενίσχυση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά.

Παράλληλα επισήμανε πως η θεσμοθέτηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού των πόρων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την ενίσχυση νέων γεωργών, καθώς και η συστηματική ενοποίηση της γεωργικής εκπαίδευσης με τη συμβουλευτική, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την καινοτομία, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού της Αττικής, ενώ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας: «Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να επιτύχει τον μετασχηματισμό της αγροτικής της οικονομίας, την εξωστρέφεια, την πολυπόθητη περιφερειακή ανάπτυξη και – σε απώτερο επίπεδο – την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας».  

Γ. Στύλιος: Ο αγροτικός τομέας συμβάλει στην ευημερία της κοινωνίας μας

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος τόνισε: «Ο αγροτικός τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα μας, γιατί συμβάλει στην ευημερία της κοινωνίας μας. Συζητούμε και διαβουλευόμαστε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η οποία αποτελεί τη στρατηγική μας για τα επόμενα χρόνια και μετατρέπεται σε αναπτυξιακό θεμέλιο για την Ελλάδα. Μέσω αυτής, οι παραγωγοί αποκτούν χρήματα και πόρους, ώστε να στηριχθούν και να είναι δυνατοί σε ένα περιβάλλον απαιτητικό. Προωθούμε τη χρήση νέων τεχνολογιών, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, διασφαλίζουμε την ποιότητα των τροφίμων, προσφέρουμε δωρεάν εκπαίδευση και συμβουλές στους παραγωγούς, συνδράμουμε στην πραγμάτωση της Πράσινης Συμφωνίας και οργανώνουμε την ορθή διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού». 

  • Στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στα Μέγαρα, παρέστησαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Θανάσης Μπούρας, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βαγγέλης Λιάκος και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κότσιρας. Επίσης, οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ  Χριστιάνα Καλογήρου, Κ. Μπαγινέτας και Δημ. Παπαγιαννίδης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημ. Μελάς και ο πρόεδρος του ΙΓΕ κ. Διον. Κυριακόπουλος.

Στη συνεδρίαση παρέστη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης και απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής παραγωγής του κόμματός του. 

Advertisement

Τελευταία νέα →