Η «Los Angeles Times» στα χέρια Κινέζου επιχειρηματία

Το ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια, η εφημερίδα «Los Angeles Times» «επιστρέφει» στο Λος Άντζελες… μέσω της εξαγοράς της από δισεκατομμυριούχο κινεζικής καταγωγής, θα μπορούσε να αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολυπλόκαμης κίνησης του κεφαλαίου.

Γεγονός είναι, ότι ο δισεκατομμυριούχος δρ Πάτρικ Σουν-Σιονγκ εξαγόρασε την «Los Angeles Times» όπως και την εφημερίδα «The San Diego-Union Tribune» αντί 500 εκατ. δολαρίων. Με τη συμφωνία αυτή που ανακοινώθηκε στις 7 Φεβρουαρίου η μεγάλη αμερικανική ημερήσια εφημερίδα «Los Angeles Times» επιστρέφει στη γενέθλια πόλη της έπειτα από 18 ταραχώδη χρόνια που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Σικάγου.

Στο παρελθόν οι «Los Angeles Times» ανήκαν στην Tronc, μια αμερικανική εταιρεία εφημερίδων και εκδόσεων που εδρεύει στο Σικάγο. Τον Φεβρουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλήσει την ιστορική εφημερίδα.

«Πιστεύω ότι οι ψευδείς ειδήσεις είναι ο καρκίνος της εποχής μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα οχήματα για τη μετάσταση», δήλωσε ο Σιονγκ.

Ο 65χρονος Πάτρικ Σουν-Σιονγκ είναι χειρουργός, επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ των «Los Angeles Lakers» και προσωπικότητα με φιλανθρωπική δράση. Σύμφωνα με το Forbes, ως ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας NantHealth, με έδρα την Καλιφόρνια, η περιουσία του Σουν-Σιονγκ ανέρχεται πλέον σε 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιείται στο χώρο της βιοτεχνολογίας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νότια Αφρική από Κινέζους γονείς που εγκατέλειψαν την Κίνα κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ημερήσια εφημερίδα Los Angeles Times εκδίδεται στο Λος Άντζελες από το 1881 και είναι η τέταρτη εφημερίδα των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία.

tvxs