Η Μάλτα κλείνει τα σύνορά της σε όλους τους ανεμβολίαστους επισκέπτες

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Κρις Φερν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Η απόφαση ελήφθη καθώς κρούσματα της Covid-19 διπλασιάζονται καθημερινά από την Δευτέρα.

Μέχρι σήμερα, οι τουρίστες μπορούσαν να επισκεφθούν τη Μάλτα αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή αν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ PCR. Η μοναδική εξαίρεση ήταν οι Βρετανοί, οι οποίοι μπορούσαν να εισέρχονται μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Κρις Φερν δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε μεταξύ επισκεπτών, οι οποίοι μολονότι επέδειξαν αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι περισσότεροι ήταν νέοι που φοιτούσαν σε αγγλόφωνα σχολεία. Από την Τετάρτη τα σχολεία αυτά θα κλείσουν.

Ποια πιστοποιητικά εμβολιασμού αναγνωρίζονται
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι η Μάλτα αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν η ΕΕ και η Βρετανία.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid-19 εκδίδεται για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή διαθέτουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR).

«Από την Τετάρτη θα αναγνωρίζουμε μόνο εκείνο το σκέλος του πιστοποιητικού της ΕΕ που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο Κρις Φερν.

Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα εφόσον έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς.

Η Μάλτα έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα το 79% του ενήλικου πληθυσμού της και προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 85%.

Τον Ιούνιο, για αρκετές ημέρες, δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα της Covid-19, όμως αυτήν την εβδομάδα αυξήθηκαν απότομα οι μολύνσεις, φτάνοντας τις 96 σήμερα, Παρασκευή.

Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε επίσης στο 1,18 ανά 100 τεστ.

dikaiologitika.gr