Μαρία Θεοδωρίδου: «Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο»

Σύσκεψη πραγματοποίησε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζοντας σχεδόν αποκλειστικά τη διάθεση των νέων εμβολίων για τον κορονοϊό.

Τα επικαιροποιημένα ενισχυτικά εμβόλια κατά του κορονοϊού αναμένονται εντός του Οκτωβρίου και θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Θα χορηγηθούν, ωστόσο, κατά προτεραιότητα και μέσω σύστασης, σε όσους τα έχουν περισσότερη ανάγκη.
Οι πολίτες που προηγούνται σε κάθε εμβολιασμό μέχρι σήμερα, θα είναι και οι πρώτοι δικαιούχοι των νέων ενισχυτικών (booster) εμβολίων κατά της Covid-19 και των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Πρόκειται για τα δισθενή mRNA εμβόλια Comirnaty και Spikevax, των εταιρειών Pfizer και Moderna αντίστοιχα, τα οποία προσφέρουν αποτελεσματική προστασία από το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον 1 (ΒΑ.1), όπως εξηγεί στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Η πρώτη παραλαβή εμβολίων τον Οκτώβριο, θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην αρχική Όμικρον ΒΑ.1. Όμως, το εμβόλιο αυτό έχει μια ευρύτερη κάλυψη που καλύπτει σημαντικά και την Όμικρον 4 και 5 (ΒΑ.4 και ΒΑ.5). Τα εμβόλια αυτά είναι διδύναμα (δισθενή). Το ένα μέρος τους αποτελείται από το παλαιό εμβόλιο που καλύπτει όλα τα παλαιά στελέχη και τη Δέλτα, και το άλλο καλύπτει το νέο στέλεχος της Όμικρον”, αναφέρει η ίδια.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια που προσφέρουν κάλυψη από νόσηση με τις νεότερες παραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5), αναμένονται αργότερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

“Νομίζω πως οι διαφορές μεταξύ τους θα είναι πολύ μικρές. Το θέμα είναι να πάρει κανείς την αναμνηστική δόση. Και έγκαιρα, όποιος την έχει περισσότερη ανάγκη”, διευκρινίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές συγκλίσεις, σύσταση για τις νέες αναμνηστικές δόσεις θα κάνει η Επιτροπή Εμβολιασμών:

  • σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών,
  • στους ανοσοκατεσταλμένους
  • στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 12 ετών

Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), όπως αναφέρουν σε χθεσινή έκθεσή τους.

Ο οριστικός κατάλογος των ατόμων που θα πρέπει να λάβουν στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο, θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν αυτός οριστικοποιηθεί, μετά από νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών την ερχόμενη εβδομάδα.

Η ενημέρωση θα γίνει από το δίδυμο της ενημέρωσης για τα εμβόλια «Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους».

Ποιοι δεν μπορούν να κάνουν τις νέες ενισχυτικές δόσεις (booster)

Σύμφωνα με τις επιστημονικές απόψεις που αντάλλαξαν τα μέλη της Επιτροπής στη συνεδρίαση της Τρίτης (6/9), σε αναμνηστικό εμβολιασμό μπορούν να προχωρήσουν μόνο όσοι έχουν κάνει τον βασικό εμβολιασμό με τις δύο δόσεις (1η και 2η δόση), ή με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Επίσης, όσοι έχουν κάνει την 3η και 4η δόση (1η και 2η αναμνηστική).

ΔΕΝ μπορούν να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν λάβει κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, τα νέα ενισχυτικά αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικότερα απέναντι στη νόσηση από την αρχική παραλλαγή της Όμικρον. Ωστόσο, η τέταρτη δόση (2η ενισχυτική) ήταν αυτή που πέτυχε την καλύτερη αντίδραση από όλα τα ενισχυτικά εμβόλια, γιατί κατάφερε να τριπλασιάσει τα αντισώματα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Όσο για το πόσο θα πρέπει να απέχει η μία δόση εμβολίου από την άλλη; Ενδέχεται να ισχύσει το ίδιο που ίσχυε και στους προηγούμενους εμβολιασμούς: Από τρεις έως τέσσερις μήνες.

Εκατομμύρια δόσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα στα τέλη Οκτωβρίου

Οι νέες ενισχυτικές δόσεις έλαβαν πρόσφατα έγκριση επείγουσας χορήγησης από τους ρυθμιστικούς Οργανισμούς Ευρώπης (ΕΜΑ) και ΗΠΑ (FDA).

Η ΕΕ συντόνισε τις διαπραγματεύσεις εξ ονόματος όλων των κρατών μελών και συνέβαλε στις προαγορές εκατομμυρίων δόσεων από τις παρασκευάστριες εταιρείες και τα εμβόλια αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Η διανομή θα γίνει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, που διανέμει τα εμβόλια στις χώρες της ΕΕ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέσω του ειδικού μηχανισμού δηλαδή που έχει δημιουργήσει η ΕΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Στην Ελλάδα αναμένονται ικανές ποσότητες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ώστε να μπορεί όποιος έλληνας πολίτης επιθυμεί να κάνει δωρεάν τον εμβολιασμό του, όταν η Επιτροπή Εμβολιασμών δώσει το “πράσινο φως”.

“Νομίζω ότι αριθμητικά θα είναι αρκετά και δεν θα έχουμε ανάγκη να περιορίσουμε αυτούς που θα τα λάβουν. Απλώς θα επισημάνουμε αυτούς που τα έχουν ανάγκη παραπάνω”, επισημαίνει η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε Μαρία Θεοδωρίδου.

Ταυτόχρονα, έχει καταστεί σαφές πως με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, δεν θα υπάρξει μηχανισμός υποχρεωτικότητας για το νέο πανδημικό ενισχυτικό εμβόλιο.

“Τα μέτρα δεν θα επανέλθουν”, τόνισε χθες ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο parapolitika 90,1 και πρόσθεσε πως “δεν πάμε πλέον σε καμία μορφή υποχρεωτικότητας, ούτε μετρικών αποστάσεων, ούτε περιορισμού κινητικότητας”.

Παρά την αύξηση των περιστατικών Covid-19 και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού που αναμένονται το φθινόπωρο και το χειμώνα, θεωρούμε “πως λίγο πολύ θα κινηθούμε όπως κινούμαστε αυτή τη στιγμή χωρίς αχρείαστα μέτρα”, κατέληξε ο ίδιος.

newsit.gr