Μαριάννα Χολέβα στο AgrinioTimes.gr: «Προτεραιότητα και όχι μονόδρομος το επιχειρείν»

Μαριάννα Χολέβα: «Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οχτώ στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς απαιτούνται εσωτερικές ισορροπίες στην οικογένεια αλλά και ανοιχτό μυαλό με όραμα για περεταίρω ανάπτυξη και εξέλιξη».

Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μια ακόμη δοκιμασία για τις αντοχές του εμπορίου και μία πρόκληση για το μέλλον της Ελληνικής αγοράς. Οι οικονομικές επιπτώσεις της και οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες που απορρέουν από αυτές, καθώς και οι ραγδαίες μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες, οι οποίες συνδέονται παγκοσμίως με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, έφεραν τον εμπορικό κόσμο της χώρας αντιμέτωπο με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που μπορεί να συνεπάγεται ακόμη και τον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας της, μια οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί έναν σταθερό θεσμό επιχειρηματικότητας, που απαιτεί παρόλα αυτά, εμπειρία, διαρκή εξειδικευμένη γνώση της αγοράς, ευελιξία και προσήλωση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Μα πάνω από όλα όραμα!

Η κυρία Μαριάννα Χολέβα, μεγαλωμένη σε ένα εμπορικό περιβάλλον, ενστερνίστηκε ένα όραμα που θεμελιώθηκε τον Απρίλιο του 2005 από τον κύριο Νικόλαο Χολέβα και συνεχίζει με πολλαπλές ευθύνες και ρόλους, υπευθυνότητα και αγάπη, μια δυναμική πορεία ανάπτυξης και εξέλιξης της επιχείρησης.

Σε συνέντευξή της στο AgrinioTimes.gr, μιλά για την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως γυναίκα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, τους στόχους και τα σχέδια για το μέλλον και αποκαλύπτει το μυστικό μιας επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης.

Συνέντευξη στη Νάντια Μπούτα

Κυρία Χολέβα, θα ήθελα να μου πείτε δυο λόγια για την Εταιρεία «PRAKTIKA ΧΟΛΕΒΑΣ Α.Ε.», την ίδρυσή της, την πορεία της και κάποιες από τις κορυφαίες συνεργασίες της.

Ο πατέρας μου ασχολείται με το χονδρεμπόριο εδώ και 40 χρόνια. Το 2005 όμως, αποφάσισε να ιδρύσει την Εταιρεία «PRAKTIKA ΧΟΛΕΒΑΣ Α.Ε.».

Ξεκινήσαμε με ένα πολυκατάστημα λιανικής στο Αγρίνιο στον Κόμβο Αγίου Δημητρίου. Μετά από λίγο καιρό φτιάξαμε ένα υποκατάστημα «Horeca», το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα  στη Δυτική Ελλάδα.

Σύντομα ξεκινήσαμε και το χονδρικό εμπόριο προμηθεύοντας καταστήματα σε 15 νομούς με δικούς μας πωλητές και δικά μας φορτηγά.

Μετά από λίγα χρόνια, ήρθε η αποκλειστική συνεργασία μας με την Εταιρεία «Vicko».

Aνοίξαμε ένα κατάστημα μέσα στην Εταιρεία «Praktika» και μετά από λίγο καιρό ανοίξαμε άλλο ένα κατάστημα «Vicko» στο κέντρο της πόλης μας.

Τον τελευταίο χρόνο, στο Κατάστημα ήρθε να προστεθεί άλλη μια αποκλειστική συνεργασία με την Εταιρεία «Fylliana», η οποία έχει από τις μεγαλύτερες γκάμες οικιακού και επαγγελματικού επίπλου εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Από πότε ασχολείστε με την επιχείρηση; Ήταν μονόδρομος η αποσχόλησή σας σε αυτή;

Η ενασχόλησή μου με την Εταιρεία μας ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της εφηβικής ηλικίας. Είναι αλήθεια ότι μεγάλωσα σε ένα εμπορικό περιβάλλον και ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ήθελα να βοηθάω την επιχείρησή μας, είτε στο κομμάτι των πωλήσεων είτε των αγορών.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσα το σχολείο και παράλληλα με τις σπουδές μου συνέχισα να ασχολούμαι ενεργά με την επιχείρησή μας.

Είχα και συνεχίζω να έχω ενδιαφέρον να αναπτυχθώ επαγγελματικά, οπότε μπορώ να πω ότι η ενασχόλησή μου με την «PΡΑΚΤΙΚΑ Α.Ε.», προέκυψε ως προτεραιότητα και όχι ως μονόδρομος.

Οικογένεια και επιχείρηση μπορούν να συνυπάρξουν; Ενισχύει ή περιορίζει η οικογένεια την επιχειρηματικότητα;

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οχτώ στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Οι προκλήσεις είναι πολλές, καθώς απαιτούνται εσωτερικές ισορροπίες στην οικογένεια αλλά και ανοιχτό μυαλό με όραμα για περεταίρω ανάπτυξη και εξέλιξη.

Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης έγκειται στην ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων τόσο με τους πελάτες, με τους προμηθευτές και συνεργάτες όσο και με το πραγματικό ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους.

Η γυναίκα στην σημερινή κοινωνία έχει τις ίδιες ευκαιρίες με έναν άνδρα;

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τεράστιες προσπάθειες για ίσες ευκαιρίες εργασίας και αμοιβής των γυναικών και πολλές χώρες υιοθετούν μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν την καλύτερη ενσωμάτωση των γυναικών στην απασχόληση.

Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια να γίνουν σημαντικά βήματα στην ισότητα των φύλων.

Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει ως γυναίκα στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία;

Όπως ανέφερα παραπάνω, από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκα επαγγελματικά με την οικογενειακή μας επιχείρηση. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζω καθημερινά είναι ότι πρέπει να είμαι ακριβοδίκαιη και αποτελεσματική ταυτοχρόνως.

Η εξισορρόπηση αυτών των δυο είναι πάρα πολύ δύσκολη, γιατί γνωρίζουμε ότι οι ισορροπίες με το προσωπικό και με την αποτελεσματικότητα της δουλειάς είναι μια λεπτή κλωστή με το να δημιουργηθούν εντάσεις και παρεξηγήσεις.

Εργάζεστε πολλές ώρες καθημερινά;

Το ημερήσιο πρόγραμμα είναι αρκετά απαιτητικό, αλλά παράλληλα πολύ δημιουργικό για εμένα, οπότε το θέμα του χρόνου είναι σχετικό.

Πώς βλέπετε την εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή μας; Κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της στις επιχειρήσεις της τοπικής κοινωνίας;

Μόλις τα τελευταία χρόνια οι τοπικές επιχειρήσεις είχαν αρχίσει σιγά-σιγά να ανακάμπτουν από την δεκαετή οικονομική κρίση. Το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε μια νέα κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας δεν μπορούν να υπολογιστούν σε όλο τους το εύρος. Έχουν αφήσει τα ίχνη τους στην οικονομία της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία σχετικά με την λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων: Το πρώτο είναι η έλλειψη ρευστότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μεταφορά υποχρεώσεων για το μέλλον. Το δεύτερο αφορά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τα δυο αυτά στοιχεία επηρεάζουν και την αγορά εργασίας.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες αξίες στη ζωή μας σήμερα;

Στις μέρες μας εκτός από τις ηθικές αξίες, την αγάπη, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια πολύ σημαντικό ρολό παίζει και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς γίνεται αντιληπτό πως η καταστροφή του έχει δυσμενείς συνέπειες στις ζωές όλων μας. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία πλέον για τα ζητήματα του περιβάλλοντος.

Είστε αισιόδοξη;

Στην καθημερινότητά μου επιλέγω να βλέπω την θετική πλευρά των πραγμάτων έχοντας αισιόδοξο τρόπο σκέψης. Στοιχείο που προσπαθώ να μεταλαμπαδεύω, τόσο στα άτομα της Εταιρείας μας, όσο και στα άτομα που συναναστρέφομαι στην καθημερινότητά μου.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

Επειδή οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μου είναι έντονοι, αυτό που με ξεκουράζει μετά από μια κουραστική ημέρα είναι το τένις, καθώς πιστεύω ότι η γυμναστική και γενικά ο αθλητισμός βοηθούν στην ψυχική μας ηρεμία, πέρα από τη σωματική άσκηση.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λατρεύω το κολύμπι και γενικά με ηρεμεί πολύ η θάλασσα και το φαγητό με φίλους και την οικογένειά μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Οι μελλοντικοί μου στόχοι είναι συνυφασμένοι με την «Praktika Χολέβας Α.Ε.».

Σκοπός μου είναι να ενισχύσω το κομμάτι του e-shop που αφορά την χονδρική πώληση καθώς οι online αγορές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.