Μάριος Ιορδάνου: «Με την παράσταση «Ο Κρητικός» εκφράζω τη ψυχή μου»

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης, η βραβευμένη παράσταση «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» παρουσιάστηκε για μία βραδιά, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν. Η παράσταση βασίζεται στο ποίημα «Ο Κρητικός» του Διονύσιου Σολωμού και με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από το θάνατο του εθνικού ποιητή φέτος, ανέβηκε στο Λονδίνο, ενώ ακολούθησε περιοδεία και σε άλλες χώρες του εξωτερικού και σε πόλεις της Ελλάδος.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Αγρίνιο, ο Μάριος Ιορδάνου μίλησε στη « Free Typos»

 

Συνέντευξη στον Σωκράτη Τσόμπο

 

Ο «ΚΡΗΤΙΚΟΣ» ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ UNESCO

Μ. Ι.: «Ο Κρητικός» (ύμνος στον έρωτα) το αριστούργημα του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου. Σολωμού, έχει βραβευτεί από την UNESCO, για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών, έχουμε ταξιδέψει τις παραστάσεις μας σε Βερολίνο, Ζυρίχη, Παρίσι, Μόσχα, Μόναχο, Λονδίνο, Δουβλίνο. Ο «Κρητικός» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στον καθεδρικό ναό της Ζυρίχης, συνέχισε στο Λονδίνο, πήγε στην ιστορική αίθουσα καλλιτεχνών στο Μόναχο.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΚΡΗΤΙΚΟΣ»

Μ.Ι.: Ο «Κρητικός» είναι το αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού όχι μόνο το αριστούργημα της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Είμαστε 1823. Επανάσταση Κρητική, οι Τούρκοι σκοτώνουν τους κρητικούς άντρες, βιάζουν τις γυναίκες, καίνε τα παιδιά. Κάποιοι λίγοι Κρητικοί που σώζονται, ορμάνε στη θάλασσα να σωθούν, τους πυρπολούν τα καράβια, τους καίνε και μένει ένας Κρητικός. Είναι αληθινή ιστορία. Ένας Κρητικός πολέμαρχος, μονάχος στο πέλαγος. Έχει αρπάξει τη λαβωμένη αρραβωνιαστικιά του και προσπαθεί αν τη σώσει. Τα βάζει με τους εχθρούς, τα βάζει με τα κύματα, τα βάζει με φυσικά και μεταφυσικά φαινόμενα, τα βάζει με τον ίδιο τον Άδη, το Θεό του κάτω κόσμου, που θέλει να του πάρει την αγαπημένη. Στο τέλος τα καταφέρνει με τα πολλά, φτάνει απέναντι στη στεριά, στα Κύθηρα, την απιθώνει με χαρά και ήτανε πεθαμένη. Υπάρχει πιο ωραία, πιο συγκλονιστική, πιο ερωτική ιστορία; Τι κάνει ο Δ. Σολωμός; Βάζει τον Κρητικό  να λυγάει μπροστά στην αγάπη για την αρραβωνιαστικιά του, για τον άνθρωπό του. Ο Κρητικός είναι ο σύγχρονος Έλληνας, το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Είναι ο Έλληνας που αγωνίζεται και ο Σολωμός είναι ο ποιητής του αγώνα και της ελευθερίας. Ο Σολωμός σου λέει ότι πιο σημαντική από την ελευθερία είναι ο αγώνας για την ελευθερία. Πόσο ωραία το εκφράζει ο Καζαντζάκης: «Νιώθουμε σα να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν, μα κάποια στιγμή θα σπάσουν και τα σίδερα».

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Μ.Ι.: Η ανταπόκριση της παράστασης στο εξωτερικό ήταν συγκλονιστική. Πήγαμε στην Γερμανία, Γερμανοί και Έλληνες θεατές έφευγαν στο τέλος με δάκρυα στα μάτια. Πήγαμε στο Λονδίνο και μου είπαν οι Εγγλέζοι θεατές μετά το έργο, καλά αυτός ο Διον. Σολωμός πρέπει να είναι ο Έλληνας Σαίξπηρ σας.  Πρέπει να φέρουμε την ποίηση στη ζωή μας. Γιατί η ποίηση κάνει ένα κόσμο πιο ανθρώπινο. Δεν φτάνει να γεννηθείς άνθρωπος, πρέπει και να γίνεις. Και μέσα από την ποίηση γίνεσαι. Γιατί έχουμε δώσει όλη μας τη ζωή στο να κυνηγάμε το χρήμα, τα υλικά, τα ντουβάρια, τα αμάξια, τις λαμαρίνες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι τόσο φτωχοί, που το μόνο που έχουν είναι το χρήμα. Ενώ με την ποίηση είσαι πλούσιος. Έρχονται οι θεατές, βλέπουν τον «Κρητικό» και φεύγουν γεμάτοι ψυχικά. Πνευματικά είναι σε μια ανάταση. Και για μένα αυτό είναι το κέρδος.

 

ΕΝΑΣ «ΑΛΛΟΣ» ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Μ.Ι.: Ο «Κρητικός» ήταν το αγαπημένο ποίημα του Διον. Σολωμού και θεωρείται σε αξία το μεγαλύτερο έργο του. Είναι γνωστός μόνο για τον ”Ύμνο στην Ελευθερία”. Ο «Κρητικός» του Σολωμού πάει σε όλο τον κόσμο και έχει μεγάλη απήχηση. Υπάρχει κόσμος καλλιεργημένος, που θέλει να νιώσει μια ψυχική και πνευματική ανάταση και θέλει μέσα από το θέατρο να καλλιεργήσει την ψυχή του. Αυτό που ήθελα να κάνω το πέτυχα ήδη. Να εκφράσω την ψυχή μου. Η ψυχή μου διψούσε να μιλήσει. Πώς; Μέσα από ένα θεϊκό λόγο.