«Η Μαριούπολη είναι οι κάτοικοί της»: Το συγκινητικό μήνυμα του Δημάρχου και η εκκένωση της πόλης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης που σφυροκοπείται εδώ και μέρες από τις ρωσικές δυνάμεις, Vadym Boichenko, προέβη σε μια συγκινητική δήλωση μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, δέκα μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Μαριούπολη δεν είναι δρόμοι και σπίτια», αναφέρει. «Είναι οι κάτοικοί της».

Και προσθέτει: «Κάτω από τις συνθήκες των συνεχών, ανελέητων βομβαρδισμών από τους κατακτητές, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να δώσουμε στους κατοίκους… την ευκαιρία να φύγουν με ασφάλεια από τη Μαριούπολη».

Κατάπαυση του πυρός για λίγες ώρες

Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Οι ρωσικές δυνάμεις κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός και στη Βολνοβάκα, περίπου 60 χιλιόμετρα πιο βόρεια, προκειμένου να απομακρυνθούν και από εκεί οι άμαχοι.

Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν.

«Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης.

Οδηγίες στους κατοίκους για την εκκένωση εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης

  • Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει από τις 09:00-16:00 τοπική ώρα (07:00-14:00 GMT)
  • Η εκκένωση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 11:00 τοπική ώρα (09:00 GMT)
  • Η κατεύθυνση της εκκένωσης θα είναι προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά
  • Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από τρία σημεία της πόλης, ενώ θα επιτραπεί και η κυκλοφορία ιδιωτικών μέσων μεταφοράς κατά μήκος της διαδρομής που έχει δοθεί
  • Το δημοτικό συμβούλιο ζητά από τους οδηγούς να κάνουν πλήρη χρήση όλου του χώρου που έχουν στα οχήματά τους
  • Απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση εκτός της συμφωνημένης διαδρομής

Πόσοι θα απομακρυνθούν

Μιλώντας στο BBC, ο αντιδήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι μπορούν να απομακρυνθούν μέχρι 9.000 άνθρωποι με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα, εάν η εκεχειρία κρατήσει.

«Δεν κυκλοφορούν τρένα, επειδή οι σιδηροδρομικές υποδομές καταστράφηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα. Δεν έχουμε ακόμη καμία εγγύηση από τη ρωσική πλευρά ότι η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί αύριο. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα. Πρέπει να καταλάβετε ότι η πόλη είναι χωρίς υποδομές εδώ και τέσσερις ημέρες, οπότε είναι δύσκολο να φτάσουν οι πληροφορίες στον κόσμο».

Ο Ερυθρός Σταυρός εγγυητής της εκεχειρίας

Νέες πληροφορίες σχετικά με το εύρος της μερικής εκεχειρίας δημοσίευσε το Reuters. Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι το σχέδιο προβλέπει την εκκένωση περίπου 200.000 ανθρώπων από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός είναι ο εγγυητής της εκεχειρίας.

in.gr