Μαρμελάδα κυδώνι

Για τη μαρμελάδα κυδώνι θα χρειαστείτε

 • 1.5 κιλό κυδώνια
 • 5 φλιτζάνια νερό
 • 5 λεμόνια κομμένα στη μέση
 • 6 φλιτζάνια ζάχαρη

Εκτέλεση

 1. Συγκεντρώνετε όλα τα υλικά.
 2. Με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί καθαρίζετε καλά την επιφάνεια κάθε κυδωνιού αφαιρώντας προσεκτικά την φλούδα. Ύστερα κόβετε κάθε κυδώνι στα 4 και αφαιρείτε το κουκούτσι και τις χονδρές ίνες που το περιβάλλουν και τα βάζετε σε ένα στεγνό πανί (τουλπάνι) που το δένετε καλά με μια κλωστή.
 3. Με ένα μαχαίρι κόβετε σε κύβους τα καθαρισμένα κυδώνια και τα τοποθετείτε σε μια κατσαρόλα με νερό μαζί με το »σακούλι» που φτιάξατε με τα κουκούτσια και τις ίνες νωρίτερα.
 4. Κόψτε τα λεμόνια σε πολύ λεπτές φέτες και βάλτε τα και αυτά στην κατσαρόλα.
 5. Σιγοβράζετε μέχρι το κυδώνι να μαλακώσει αρκετά, με προσοχή όμως να μην παραβράσει.
 6. Βάζετε τη ζάχαρη σε ένα κατάλληλο για φούρνο σκεύος και την ζεσταίνετε στο φούρνο για 5 λεπτά στους 120 βαθμούς Κελσίου ή στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Ύστερα ρίχνετε τη ζάχαρη και την ανακατεύετε μέσα στην κατσαρόλα με τα κυδώνια.
 7. Αφήνετε την κατσαρόλα να βράσει ξανά 35-40 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην «πιάσει» το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας. Η μαρμελάδα θα είναι έτοιμη όταν δέσει το μείγμα, καραμελώσει η ζάχαρη και στο τέλος η μαρμελάδα έχει ένα απαλό και όμορφο ροζ χρώμα. Η μαρμελάδα κυδώνι ειναι έτοιμη όταν αφήνει μια παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας.
 8. Με πολλή προσοχή ρίχνετε τη ζεστή μαρμελάδα κυδώνι σε αποστειρωμένα βάζα που έχετε ετοιμάσει από πριν.
 9. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα κρυώσει, σκουπίστε τα βάζα, σφραγίστε τα και αποθηκεύστε τα σε ένα δροσερό μέρος. Μπορεί να διατηρηθεί για έως 12 μήνες.

foodmaniacs.gr