Μαθητές του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Αθήνα ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός CanSat in Greece ο οποίος αποτέλεσε την προκριματική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Οι δέκα ομάδες που συμμετείχαν βρέθηκαν στην Αθήνα από Τρίτη 18 Απριλίου έως και Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 για την τελική εκδήλωση που έλαβε μέρος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και σε ιδιωτικό αεροδρόμιο της Κωπαïδας. Μεταξύ αυτών ήταν και η ομάδα μαθητών M.C. Teamτου ΕΠΑ.Λ Μεσολογγίου.

Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης οι μαθητές της Β΄ τάξης του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου που αποτελούσαν τη συγκεκριμένη ομάδα παρουσίασαν στο κοινό και την κριτική επιτροπή τον δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (CanSat) που είχαν κατασκευάσει.

Την Τετάρτη οι ομάδες μεταφέρθηκαν στην Κωπαΐδα όπου και έγιναν συνολικά 5 εκτοξεύσεις. Σε κάθε εκτόξευση ο πύραυλος που χρησιμοποιούνταν μετέφερε 2 CanSats σε ύψος 1000 μέτρων τα οποία κατά την πτώση τους εκτελούσαν την αποστολή για την οποία είχαν κατασκευαστεί και προγραμματιστεί.

Η επόμενη ημέρα αφιερώθηκε σε ανάλυση των δεδομένων που συνέλλεξε η ομάδα και προετοιμασία της τελικής παρουσίασης. Μια επίσκεψη στο Ευγενίδειο Πλανητάριο για να παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα προβολή ήταν ένα ευχάριστο διάλλειμα στην ένταση των ημερών.

Η τελική παρουσίαση των ομάδων έλαβε μέρος την Παρασκευή 21 Απριλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου είχαμε και ζωντανή σύνδεση με πρωινή εκπομπή της ΕΤ1. Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος και όλες οι ομάδες έκαναν εξαιρετική δουλειά.

Μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς η αποστολή της ομάδας μας είχε φτάσει στο τέλος της. Μπορεί να μην ήμασταν στην πρώτη τριάδα αλλά τα οφέλη που αποκομίσαμε ήταν πολλαπλά.

Μάθαμε να δουλεύουμε ομαδικά και ο ένας να στηρίζει τον άλλον κοιτώντας το καλό της ομάδας

Μάθαμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο project

Αποκτήσαμε γνώσεις στη φυσική και στον προγραμματισμό.

Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι μάθαμε πως σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι.

Σε αυτό το ταξίδι σημαντικοί αρωγοί της προσπάθειας των μαθητών ήταν οι διευθύνσεις και οι καθηγητές του ΕΠΑ.Λ. και του Εργαστηριακού Κέντρου Μεσολογγίου που βοήθησαν και υποστήριξαν την ομάδα. Ήταν οι δημότες και μη της Ι.Π. Μεσολογγίου που βοήθησαν οικονομικά συμμετέχοντας στη λαχειοφόρο αγορά της ομάδας μας. Κυριότερος όμως υποστηρικτής ήταν ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου χωρίς τη έμπρακτη και γενναιόδωρη στήριξη του οποίου τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Mesolonghi CanSat Team

Εκ μέρους των μαθητών της ομάδας M.C. Team της Β΄ Τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του ΕΠΑ.Λ. Μεσολογγίου καθώς και των καθηγητών του ΕΠΑ.Λ. και του Εργαστηριακού Κέντρου Μεσολογγίου, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες μας στον Δήμο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και ιδιαιτέρως στον Δήμαρχο κ. Ν. Καραπάνο για τη ευγενική δωρεά του, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας σας για την Ανάταση την εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη απόδειξη των αρχών που διέπουν τη δημοτική αρχή αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλει ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου προκειμένου να προσφέρει με αξιοπιστία και διαφάνεια υπηρεσίες στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους μαθητές.

Με την βοήθεια του Δήμου Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου συμμετείχαμε στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece ο οποίος αποτελεί την προκριματική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Η αποστολή της ομάδας μαθητών ήταν να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα CanSat (μικρό σε διαστάσεις δορυφόρο) ο οποίος εκτοξεύτηκε με επιτυχία την Τετάρτη 19/4/2017 με τη βοήθεια πυραύλου σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Σας ευχαριστούμε!!!

aixmi-news.gr