Εκδηλώσεις
Μεγάλη Παρασκευή 2026 στο Αγρίνιο: Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το Έθιμο των Χαλκουνιών
Μεγάλη Παρασκευή 2026 στο Αγρίνιο και για άλλη μια χρονιά μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν από κοντά το Έθιμο των Χαλκουνιών, μετά το τη συνάντηση των Επιταφίων.
Μεγάλη Παρασκευή 2026 στο Αγρίνιο και για άλλη μια χρονιά μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν από κοντά το Έθιμο των Χαλκουνιών, μετά το τη συνάντηση των Επιταφίων.
Αμέσως μετά την καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων των πέντε κεντρικών ενοριών, το ενδιαφέρον «μετατοπίστηκε» στο έθιμο της ρίψης των χαλκουνιών, όπου πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά την έναρξή του.
Αρχικά, οι χαλκουνάδες ξεκίνησαν από τα Καραπανέικα, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ πριν από την έναρξη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του χαλκουνά Κώστα Τσιρώνη, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Η προσμονή ανταμείφθηκε, καθώς δεκάδες χαλκούνια φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό του Αγρινίου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα!
Με την επιδεξιότητα που τους χαρακτηρίζει οι χαλκουνάδες προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να «ξεσπούν» συχνά σε χειροκροτήματα.
Το Έθιμο των Χαλκουνιών, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής παράδοσης, έχει τις «ρίζες» του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Αγρινίου χρησιμοποιούσαν τα χαλκούνια για να προστατεύσουν την περιφορά του Επιταφίου του Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου από τους Τούρκους και άλλους αλλόθρησκους.
Νωρίτερα να υπενθυμίσουμε πως σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης είχε προηγηθεί η συνάντηση των πέντε Επιταφίων, παρουσία χιλιάδων πιστών, όπου αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές «στιγμές» της Μεγάλης Παρασκευής για το Αγρίνιο.











Διαβάστε επίσης: Μεσολόγγι: Κεντρικός ομιλητής ο Ιωάννης Μάζης σε εκδήλωση των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων














