Μεγάλη πίεση στο Ε.Σ.Υ.: 1.600 εισαγωγές ήδη στην Αττική

Τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ήταν τρομαχτικά. «Μόνο στην Αττική, στην 1η και 2η ΥΠΕ, έγιναν συνολικά 1.600 εισαγωγές σε νοσοκομεία μέσα στην τελευταία εβδομάδα ενώ 196 άτομα διασωληνώθηκαν».

Προχώρησε, δε, σε μία δυσάρεστη πρόβλεψη για την επόμενη εβδομάδα, λέγοντας ότι αναμένεται να διασωληνωθούν περίπου 200 άτομα. «Σήμερα οι διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο 1 εβδομάδα περισσότερο σε σχέση με παλιότερα»

Σχεδόν 9/10 κλίνες ΜΕΘ COVID στην Αττική είναι κατειλημμένες, παρότι τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν κρεβάτια για τη νοσηλεία περιστατικών COVID.

Συγκεκριμένα, η πληρότητα των ΜΕΘ COVID στην Αττική φτάνει το 87%, παρόλο που έχουν αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες. Στην Επικράτεια το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 63%. Από τις 403 εισαγωγές, οι 229 ήταν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, όπου άλλωστε νοσηλεύονται και οι μισοί ασθενείς με COVID-19 της χώρας.

Ο Ευαγγελισμός ξεκίνησε την εφημερία και σήμερα, όπως και τις περισσότερες ημέρες της τελευταίας εβδομάδας, χωρίς διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο να καταγγέλλουν πως ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ. Μόλις ένα κρεββάτι άδειαζε, νέος ασθενής μεταφερόταν.

Στο 100% πληρότητα ήταν και οι ΜΕΘ σε Γεννηματά, Σισμανόγλειο και Ασκληπιείο Βούλας.

Δυστυχώς, η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες. Αντιθέτως, οι χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες θα μεταφραστούν σε εκατοντάδες νοσηλείες και διασωληνώσεις την επόμενη εβδομάδα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προάσπισης του ΕΣΥ, στη μάχη μπαίνουν και οι εφεδρείες των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες δήλωσαν τις κλίνες που θα διαθέσουν για non Covid ασθενείς, σε αυτή τη φάση.

Οι πρώτοι ασθενείς με παθήσεις πλην COVID, από Σισμανόγλειο, Θριάσειο και Ασκληπιείο θα μεταφερθούν σε ιδιωτικές κλινικές άμεσα.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΑΒ, την περασμένη εβδομάδα είχαμε στο λεκανοπέδιο περίπου 80 διακομιδές επιβεβαιωμένων και ύποπτων περιστατικών, ενώ αυτές τις ήμερες ξεπερνάμε τις 180 μόνο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, υπολογίζοντας πως άλλα 50 με 60 περιστατικά αφορούν ύποπτα κρούσματα.


dikaiologitika.gr