Μέγας Εσπερινός στον Παλαιό Άγιο Νικόλαο Καλυβίων (Photo)

Στο εξωκλήσι του παλαιού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων (κοιμητήριο) σήμερα το απόγευμα εψάλλη Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός για την Ανακομιδή και Μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

Το πρωί της Πέμπτης και ώρες 7 – 9.30 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου έλαβε χώρα στα 1087. Στις 9, 10 και 20 Μαΐου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η Ανακομιδή ή Μετακομιδή ή Πρόοδος των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου.

Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη.

Να αναφέρουμε επίσης το γεγονός ότι, η Εκκλησία τιμά την Ανακομιδή και Μετακομιδή των λειψάνων ενός εκ των μεγαλυτέρων Αγίων της, ανεξαρτήτως των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε. Η δε διαφορά στον εορτασμό της σε κάποιες περιοχές, έγκειται στο γεγονός ότι μεταφερόμενα τα λείψανα στο Μπάρι της Ιταλία πέρασαν προσκυνηματικώ τω τρόπω από διάφορα μέρη, σε διαφορετικές φυσικά ημερομηνίες.

Έτσι, έμεινε στην παράδοση κάθε τόπου ο εορτασμός σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μεγαλυνάριον

Χάριν ἀναβλῦζον παρά Θεοῦ, Νικόλαε Πάτερ, τό σόν λείψανον τό σεπτόν, πάντας ἁγιάζει, τούς πίστει εὐφημοῦντας, τήν τούτου νῦν ἐκ τάφου θείαν μετάθεσιν.

 

kalyvia.gr