Μεσογειακή σαλάτα με κινόα φέτα και όσπρια…

Μία υπέροχη, δροσιστική και αρωματική σαλάτα που μπορεί να σταθεί ως κανονικό γεύμα είναι ότι χρειαζόμαστε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που πρέπει να γεμίσουμε ενέργεια και βιταμίνες χωρίς να βαρύνει το στομάχι.

Οι σαλάτες με κινόα είναι χορταστικές, νόστιμες και γεμάτες φυτική πρωτεΐνη, που γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια. Αυτό το θαυματουργό «ψευτοδημητριακό» τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος για την διατροφική της αξία, που την συγκαταλέγει στις υπερτροφές και όχι άδικα.

Με χίλιες και μία χρήσεις στην μαγειρική, την αγαπήσαμε για τις εναλλακτικές που προσφέρει ως κύριο γεύμα ή ως συνοδευτικό. Η συγκεκριμένη σαλάτα εκτός από απίστευτα γευστική, μπορεί να αποτελέσει το κύριο γεύμα σας μία ζεστή μέρα ή να συνοδεύσει το ψητό σας κρέας ή ψάρι.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 20 λεπτά
Μερίδες: 6-8

Υλικά

Για τη σαλάτα

1 κούπα κινόα
2 κούπες νερό
200 γρ. πράσινα φασολάκια κομμένα στα τρία
400 γρ. φασόλια βρασμένα
400 γρ. ρεβίθια βρασμένα
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
½ αγγούρι κομμένο σε φέτες ¼ χωρίς τους σπόρους
1 κούπα ντοματάκια κομμένα στη μέση
¼ κούπας κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
¼ κούπας φέτα θρυμματισμένη
1/3 της κούπας ελιές καλαμών χωρίς τα κουκούτσια
¼ της κούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο

Για τη vinaigrette

¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
¼ κ.γλ. ξερό βασιλικό
¼ κ.γλ. ξερή ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε την κινόα καλά σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό και την βάζουμε με το νερό σε μία μεσαία κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις το νερό πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, κατεβάζουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κινόα.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και την αφήνουμε σκεπασμένη για 5 λεπτά. Κατόπιν ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι και την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό με αλάτι και ρίχνουμε τα πράσινα φασολάκια για 2 – 3 λεπτά, ούτως ώστε να παραμείνουν τραγανά. Τα αφαιρούμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το χρώμα τους. Σουρώνουμε και στεγνώνουμε τα φασολάκια με χαρτί κουζίνας.

Προσθέτουμε τα φασολάκια, τα φασόλια, τα ρεβίθια, την κόκκινη και την κίτρινη πιπεριά, τα ντοματάκια, το αγγούρι, τις ελιές, και τον ψιλοκομμένο βασιλικό στο μπολ με την κινόα και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο με το ξίδι το σκόρδο και τα μυρωδικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με την γεύση μας.

Περιχύνουμε την vinaigrette πάνω από την σαλάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάει παντού. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε ξανά ελαφρά για να μην διαλυθεί περισσότερο.

Σερβίρουμε!

Συμβουλές

Αυτή η σαλάτα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για μερικές μέρες σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη. Ωστόσο για να μην χάσετε την τραγανή υφή του αγγουριού, του κρεμμυδιού και της ντομάτας μπορείτε να τα παραλείψετε στην αρχική παρασκευή και να τα προσθέτετε φρέσκα κάθε φορά που την σερβίρετε.

Σε αυτήν την περίπτωση μην περιχύσετε όλο το dressing μεμιάς στη σαλάτα σας, αλλά κρατήστε το στο ψυγείο σε δοχείο καλά κλεισμένο και προσθέτετε ανάλογα κάθε φορά.

Αυτοσχεδιάστε προσθέτοντας και άλλα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο ή ακόμα και βραστά αυγά. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την φέτα με ένα ψημένο τυρί, όπως μαστέλο Χίου ή χαλούμι ή να παραλείψετε εντελώς τα γαλακτοκομικά αν δεν τα θέλετε.

Καλή απόλαυση!

mediamagazine.gr