Μεσολόγγι: Η Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον» για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Μεγάλες αποκαλύψεις στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών που επιβεβαιώνουν  την κραυγή αγωνίας των δημάρχων, όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με την δεινή πορεία των οικονομικών τους εν μέσω πανδημίας, όπως και τις καταστροφικές αλχημείες του απελθόντα Υπουργού Εσωτερικών, κου Θεοδωρικάκου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών, κος Σταυριανουδάκης παραδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί που είχαν γίνει για την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων ήταν από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή τα μέσα Μαρτίου έως τον Ιούλιο του 2020.

Παρά το ότι με αποφάσεις του Υπουργείου, οι Δήμοι στερούνται εσόδων, ο ανεκδιήγητος υπουργός άφησε τους δήμους στο έλεος της πανδημίας χωρίς καμία πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει: «Το …. επόμενο διάστημα θα είμαστε σε μια διαπραγμάτευση  με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γιατί εμείς είχαμε υπολογίσει τις απώλειες έως τέλος Ιουλίου 2020».

Ως απάντηση ο κος Θεοδωρικάκος  έδωσε την τελείως αυθαίρετη εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για έλλειμμα των ΟΤΑ ύψους 143 εκατ. ευρώ για το 2021, χωρίς να προσδιορίζονται τα τρέχοντα ελλείμματα. Η αλήθεια είναι ότι το έλλειμμα είναι προς παρόν απροσδιόριστο.

  • Ο πρώην υπουργός μας παρουσίασε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σαν κάτι νέο, καινοτόμο και πρωτοποριακό. Αποκαλύφθηκε όμως από τον Γ.Γ. η αλήθεια, ότι δηλ. ο «Αντώνης Τρίτσης» είναι απλώς η συνέχεια του «Φιλόδημου» με άλλο όνομα.

«Το πρόγραμμα είτε λέγεται «Φιλόδημος», είτε λέγεται «Αντώνης Τρίτσης» είναι συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Εφ’ όσον είναι ενιαίο πρόγραμμα συνυπολογίζονται όλες οι προτάσεις, είτε αυτές που κατατέθηκαν 1,5 χρόνο πριν είτε κατατίθενται σήμερα».

Με μια σημαντική διαφορά.

Ο «Φιλόδημος» είχε μεγάλη απορροφητικότητα, ενώ ο «Αν. Τρίτσης» ελάχιστη,  γιατί ?

Διότι ο πρώην υπουργός «ξέχασε» να υπογράψει την δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ήταν η πηγή χρηματοδότησης των δήμων ! και η νέα ηγεσία τρέχει να προλάβει τα χειρότερα.

«Έτσι έχουμε πάνω από 30 δήμους που στην πρώτη και την δεύτερη φάση διεκδικούν από 25 έως 55 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν 280 δήμοι που έχουν καταθέσει προτάσεις από 800.000 ευρώ έως 55 εκατ. ευρώ, ενώ 60 δήμοι δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση», είπε ο κος Σταυριανουδάκης.

Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και για την νέα ηγεσία του υπουργείου, γιατί μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν αλλά οι πολιτικές παραμένουν οι ίδιες.

Αν τελικά αναρωτιέστε σε ποια κατηγορία βρίσκεται ο Δήμος Μεσολογγίου, δυστυχώς είναι στην τελευταία, των 60 δήμων που δεν έχουν καταθέσει ούτε ένα έργο.

Σας προτρέπουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά κύριοι της δημοτικής αρχής, να βγείτε από την «χειμερία νάρκη» και να τρέξετε.

Η δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ελπίζουμε να υπογραφεί και ο «Αντ. Τρίτσης» να επανεκκινήσει.  Δόθηκε μάλιστα και 3μηνη παράταση που σας διευκολύνει.

Ο δήμος μας, ένας από τους πιο υποβαθμισμένους της χώρας, έχει άμεση ανάγκη ενός σοβαρού μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος για να βγει από το τέλμα του. 

Αφού αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε,  προσπαθήστε έστω να εντάξετε κάποια έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

φροντίστε αυτή τη φορά να είστε …. μέσα στο τρένο.

Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»