Μεσολόγγι – Ενωτική Διεκδικητική Πρωτοβουλία: Πέντε λόγοι για την Γεωπονική

«Στη βάση των ομόθυμων τοποθετήσεων και της ενιαίας διεκδίκησης για την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (24/2/2021)», αναφέρει η ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, την οποία υπογράφουν οι: Κατσούλης Παναγιώτης, Νούλας Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Πάνος, Σκαρμούτσος Παντελής και η Τριανταφύλλου Μαρία, σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως ακολούθως:

«Να αναληφθεί ΑΜΕΣΑ από το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο
και τους συλλογικούς φορείς του δήμου,

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

1ος) Στις 22 Μαρτίου θα συνεδριάσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με μοναδικό θέμα συζήτησης/απόφασης τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών”.

2ος) Τα μαντάτα που προκύπτουν από τη Βουλή και την απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Γιώργου Βαρεμένου, είναι τουλάχιστον ανησυχητικά αφού:
Α) Ο Υφυπουργός κρίνει θετικά το σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, διότι εκτιμά πως «Η λειτουργία έξι τμημάτων Γεωπονικής είναι υπερβολή, δεν υπάρχει κόσμος για να φοιτήσει. Η πρόταση του Πανεπιστημίου για τέσσερα τμήματα δείχνει να κρατάει στο χρόνο»!
Β) Αφήνει μια «κλειδαρότρυπα πολιτικών διευθετήσεων», η οποία αφορά αποκλειστικά τα τμήματα της Αμαλιάδας, όπως και στο παρελθόν.
Γ) Υπερασπίζεται – όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο ως μέλος της κυβέρνησης – την επιλογή επαναφοράς της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής», την οποία πρόσφατα ψήφισε στη Βουλή σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Η εφαρμογή της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής» από την πλευρά του Πανεπιστημίου, θα «αδειάσει» τα περιφερειακά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας από φοιτητές.
Δ) Δεν δεσμεύεται για την κάλυψη των κενών θέσεων ΔΕΠ.

3ος) Το πολιτικό προσωπικό του νομού δεν έχει ούτε στον ελάχιστο βαθμό ενιαία στάση στο ζήτημα, κατάσταση η όποια είναι χειρότερη και εκείνης του 2013.

4ος) Τα επικοινωνιακού χαρακτήρα λογύδρια, για τις «πολλές νέες σχολές που θα έρθουν στην Αιτωλοακαρνανία», καθώς και για «Την επανίδρυση του Αυτόνομου πανεπιστημίου», εύκολα θα παραπεμφθούν στις καλένδες και εκείνοι που τα εξέπεμψαν θα «πετάξουν αλλού το μπαλάκι των ευθυνών» για να διασώσουν τους θώκους τους.

5ος) Η μέχρι τώρα εξέλιξη θυμίζει έντονα τα πολιτικά παιχνίδια που εκτυλίχθηκαν σε βάρος όλης της Αιτωλοακαρνανίας το 2013 με το σχέδιο «Αθηνά». Πολιτικά παιχνίδια που πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην τελεσφορήσουν εκ νέου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Στη βάση των ομόθυμων τοποθετήσεων και της ενιαίας διεκδίκησης για την εξ ολοκλήρου λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής, όπως αυτή εκφράστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (24/2/2021),

Να αναληφθεί ΑΜΕΣΑ από το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο
και τους συλλογικούς φορείς του δήμου,

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Προς το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών,

Κατσούλης Παναγιώτης – Νούλας Παναγιώτης – Παπαδόπουλος Πάνος -Σκαρμούτσος Παντελής – Τριανταφύλλου Μαρία»