Μεσολόγγι: Η «Συμμαχία για το μέλλον» για την αύξηση του κόστους απορριμμάτων

Ανακοίνωση εξέδωσε η Παράταξη του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον» σχετικά με την αύξηση του κόστους απορριμμάτων. Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:

«Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της δημοτικής ανικανότητας, με τον Χ.Υ.Τ.Α. Ι.Π. Μεσολογγίου να γίνεται βρόγχος στο λαιμό των δημοτών.

Όπως πληροφορούμαστε το κόστος για την εναπόθεση των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου ανεβαίνει από τα 65 στα 225 ευρώ ανά τόνο, χρεώνοντας τον Δήμο μας με 2.000.000 επιπλέον ευρώ για τους 12.000 τόνους της σύμβασης.

Το κόστος για την ανακατασκευή και νόμιμη επαναλειτουργία του δικού μας Χ.Υ.Τ.Α. ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ.

Γιατί όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο, ο Χ.Υ.Τ.Α. Ι.Π. Μεσολογγίου να μην λειτουργεί, να έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα μερικά εκατομμύρια και να καλούμαστε τώρα να πληρώσουμε και άλλα;

Η δημοτική μας αρχή θα μπορούσε άμεσα με δικά της χρήματα να ξεκινήσει την ανακατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α., αλλά δεν το έκανε δυο χρόνια τώρα. Από το 1,2 εκατομμύρια του κόστους, ο Δήμος θα έβαζε 600.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα ήταν επιχορήγηση. Τις 600.000 ευρώ δεν μπορούσε να τις διαθέσει, αλλά μπορεί να πληρώνει εκατομμύρια για την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλους Χ.Υ.Τ.Α. !

Από το 2019 επιμέναμε ότι ο δήμος έπρεπε να έχει προχωρήσει την οργανωμένη ανακύκλωση, όπως έκαναν όλοι οι Δήμοι. Αν αυτό είχε συμβεί ο όγκος των απορριμμάτων σήμερα θα ήταν μειωμένος κατά 60% τουλάχιστον και αντίστοιχα θα ήταν μειωμένο, κατά το ίδιο ποσοστό και το κόστος εναπόθεσης. Αυτό δεν έγινε και το κόστος εκτοξεύτηκε.

Επιμέναμε να γίνει άμεσα Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) το κόστος του οποίου ανέρχονταν σε 250.000 ευρώ και θα μας γλύτωνε εκατομμύρια. Αντί αυτού τα απορριμματοφόρα του δήμου, κάνουν καθημερινά δρομολόγια 400 χιλιομέτρων με μεγάλο κόστος μεταφοράς, πληρώνοντας καύσιμα, συνεργεία επισκευών και υπερωρίες, εξαντλώντας εξοπλισμό και εργαζόμενους.

Χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε, ότι για να μπορείς να κάνεις σωστά την δουλειά σου πρέπει να χτίζεις γέφυρες και όχι να γκρεμίζεις. Πρέπει να επιλέγεις την συνεργασία και όχι την αντιπαράθεση και την πολεμική εναντίον όλων. Αυτό κύριε δήμαρχε δεν το κάνατε και για μια ακόμη φορά βρίσκεστε σε δεινή θέση και εσείς και δυστυχώς και εμείς οι δημότες.

Ο δήμος μας δεν έκανε τίποτα από τα αυτονόητα, αλλά εξάντλησε όλη την δραστηριότητά του, στο να πείσει το αντίστοιχο υπουργείο να εκδώσει «εντέλλεσθε» προς τον Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου, όπως είχε κάνει νωρίτερα και με τον Χ.Υ.Τ.Α. Αγρινίου.

Η αύξηση της τιμής από τα 65 στα 225 ευρώ τον τόνο είναι η αντίδραση του Χ.Υ.Τ.Α. Παλαίρου στο «εντέλλεσθε» και εκεί βεβαίως το υπουργείο δεν μπορεί να επέμβει.

Φοβούμαστε λοιπόν ότι η αύξηση κατά 20% στα δημοτικά τέλη που έγινε το 2020 για τον σκοπό αυτό, δεν είναι αρκετή και θα ακολουθήσει και νέα, ίσως μεγαλύτερη, γιατί το κόστος μετακυλίεται πάντα στους δημότες.

Είναι καιρός λοιπόν μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, να αναθεωρήσουμε τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζουμε, αν δεν το κάνουμε, η ευθύνη δεν είναι στον Δήμαρχο αλλά στον ψηφοφόρο και σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να πληρώνουμε και δεν δικαιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε για τίποτα».

 

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επισκέψεις του Κων/νου Καραγκούνη στην Αιτωλοακαρνανία (Photos)