Μέτρα για τις λαϊκές αγορές του Αγρινίου… Τώρα

Η Αιτωλοακαρνανία από σήμερα το πρωί είναι στο επίπεδο 2 (κίτρινο) του συναγερμού για τη διάδοση του κορωνοϊού και όσοι επισκεφθήκαμε τη λαϊκή αγορά του Σαββάτου που πραγματοποιείται στην περιοχή του Πανεπιστημίου, είναι ζήτημα αν θα την επισκεφθούμε αυτή την εβδομάδα με ότι συνεπάγεται αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή η υπαίθρια αγορά της πόλης του Αγρινίου δεν είναι απλά και μόνο απαράδεκτος· είναι κάτι παραπάνω από τραγικός.

Κανένα μέτρο απόστασης ανάμεσα στους πάγκους, πουθενά αντισηπτικά και οι απειροελάχιστοι από τους εμπόρους ή τους παραγωγούς που φορούν μάσκα, ικανοποιούν μία και μοναδική συνθήκη: να υπογραμμίζουν συνεχώς ότι αυτή η σημαντική υγειονομική υποχρέωση δεν εφαρμόζεται. Η απουσία της μάσκας βέβαια δεν είναι μόνο υπόθεση των παραγωγών και των εμπόρων μόνο, αλλά και των Αγρινιώτων, που συρρέουν για να πραγματοποιήσουν τις όποιες προμήθειες τους, και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν είναι απαράδεκτο να μην φορά κανείς μάσκα σήμερα μάσκα ιδιαίτερα μέσα σε τόση πολυκοσμία όπως αυτή της λαϊκής του Σαββάτου είναι τραγικά απαράδεκτο να μην φορούν μάσκα οι άνθρωποι τις τρίτης ηλικίας.

Αναφερθήκαμε προηγουμένως στις αποστάσεις ανάμεσα στους πάγκους. Εκεί που πραγματικά είναι κολλητά ο ένας πάνω στον άλλο είναι στις θέσεις των εμπόρων ρούχων. Εκεί πραγματικά είναι ο ένας πάνω στον άλλο.

Αν και αυτή την εβδομάδα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο η λειτουργία της λαϊκής είναι προτιμότερο να κλείσει.

Να πούμε ότι κάθε εβδομάδα λειτουργούν πέντε λαϊκές στον ευρύτερο Δήμο Αγρινίου: Στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην οδό Τσιτσιμελή (η επονομαζόμενη των παραγωγών, η οποία όπως μαθαίνουμε δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα), στην οδό Κρυστάλλη, στην οδό Ελπίδας (κάτω από το παλιό νοσοκομείο) και στην οδό Σεφέρη (κοντά στο Πανεπιστήμιο).

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι σύμφωνα με δελτίο που δημοσιεύσαμε της Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες λειτουργίας στο χώρο των Λαϊκών Αγορών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τον έλεγχο και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην Επιτροπή Λαϊκών Αγορών που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της επιτροπής Μιχαήλ Γούδα.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων του Δήμου Αγρινίου συμμετείχαν τα μέλη της επιτροπής λαϊκών αγορών, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, στους οποίους τονίστηκε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι αναγκαία λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος κ. Γούδας επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στις λαϊκές αγορές με τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα τη μη τήρηση αποστάσεων που προβλέπεται, δηλαδή τρία μέτρα από πάγκο σε πάγκο χωρίς να παρεμβάλλεται οτιδήποτε και τη μη χρήση μάσκας από αρκετούς πωλητές και καταναλωτές.

Αποφασίστηκε κατόπιν εισηγήσεων των συμμετεχόντων η πιστή εφαρμογή των μέτρων με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου υπάρχει, και του Τμήματος Εμπορίου Αγρινίου.

Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα από πλευράς πωλητών, λέει η απόφαση, με ευθύνη των Δήμων θα παρθούν επιπλέον μέτρα, όπου αυτά κριθούν απαραίτητα αναλόγως των περιπτώσεων.

Να συμπληρώσουμε επίσης ότι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και αν παρατηρηθεί συγχρωτισμός χωρίς κανένα μέτρο προστασίας από την πλευρά των καταναλωτών. Δεν είναι δυνατόν να προχωράς ανάμεσα στους πάγκους σαν σαρδέλα και να μην φοράς τουλάχιστον μάσκα.


Γράφει και υπογράφει ο Εγκεφαλογράφος
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr