Μέτρα «βόμβα» στο τραπέζι του Μητσοτάκη – Εισηγήσεις για «ξαφνικό θάνατο» στην εστίαση

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σήμερα Παρασκευή θα ανακοινώσει μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Η βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Σε συναγερμό βρίσκεται η χώρα μας εξαιτίας της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται πάνω από τα 1.000. Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα που όπως είπε θα έχουν διάρκεια ένα μήνα.

Προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου δέχονται εισηγήσεις για ένα αρκετά σκληρό πακέτο παρεμβάσεων, ωστόσο ακόμα ο πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις, τις οποίες σε κάθε περίπτωση θα ανακοινώσει ο ίδιος.

Κατά πληροφορίες, για την εστίαση στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) μεταξύ των οποίων και η Αττική, ενδέχεται να προταθεί κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ είτε από τις 21:30 είτε από τις 22:00. Σε αυτό το σενάριο, εξετάζεται να παραμείνει ως έχει η ώρα που αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας, δηλαδή στις 12:30.

Ωστόσο υπό εξέταση είναι και η εισήγηση για την εστίαση να ισχύσουν στο «πορτοκαλί» επίπεδο τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο», ειδικά για την εστίαση. Με άλλα λόγια έχει πέσει στο τραπέζι ο «ξαφνικός θάνατος» της εστίασης, καθώς όπως έχει τονιστεί στα κέντρα διασκέδασης έχουν εντοπιστεί εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Και σε αυτό το σενάριο, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μείνει ως έχει, δηλαδή στις 00:30.

Επιπρόσθετα εξετάζεται η αύξηση της τηλεργασίας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο 50% από 40% που βρίσκεται τώρα.

Υπό σκέψη είναι η αλλαγή στον επιδημιολογικό χάρτη με κατάργηση του «κίτρινου» επιπέδου 2 , αυτού της επιτήρησης.

Επίσης αναμένεται να αποφασιστεί μάσκα παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη.

Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών, όπως έγραψε το Newpost. Ο Νίκος Χαρδαλιάς νωρίτερα προανήγγειλε πως θα εξεταστεί συνολικά το θέμα των μετακινήσεων.

Τέλος προτείνεται η τηλεκπαίδευση στα Α.Ε.Ι., με εξαίρεση το 6ο έτος της Ιατρικής όπου θα απαιτείται φυσική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εισηγήσεις αξιολογούνται, ενώ οι όποιες αποφάσεις ανακοινωθούν αναμένεται να ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα.

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Αύριο θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα» ανέφερε.

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown για αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μια πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο» πρόσθεσε.

newpost.gr