Μια μοναδική έκδοση για τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο

Μια σπάνια έκδοση-λεύκωμα για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου: «Ένας κοσμπολίτης συγγραφέας», εκδόθηκε από τον Δήμο Αγρινίου στο πλαίσιο της Ανακήρυξης του 2020 ως «Έτος Χατζόπουλου», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατό του. 

Η υπέροχη αυτή έκδοση, που έφθασε στο γραφείο μας συνοδευόμενη από τις ευχές του Δημάρχου Γ. Παπαναστασίου για τη νέα χρονιά, αγγίζει το πολυφωνικό έργο του κορυφαίου Αγρινιώτη διανοούμενου Κωνσταντίνου Χατζόπουλου κι όπως επισημαίνει στον πρόλογο του λευκώματος ο Γιώργος Παπαναστασίου «Η πόλη ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της σ’ έναν άνθρωπο της εποχής του αλλά και τόσο σύγχρονο».

Σωκράτης Τσόμπος


 

Ψημένη από τα κάματα

και απ’ τα λιοπύρια, τώρα

Μες στου βοριά την αγκαλιά

λουφάζει γύρω η χώρα. 

Αραχνιασμένα τα βουνά

Μαραγκιασμένοι οι κάμποι

Πνίγονται μες στην καταχνιά

Και στης χιονιάς τα θάμπη.

 

Με αυτούς τους μοναδικούς στίχους περιγράφει ετούτη εδώ την πόλη, το Αγρίνιο, ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, στο Χειμώνισμα και εμείς όλοι, που ζούμε ή όσοι ακόμη και για λίγο έχουν διαβεί και ζήσει στην αγκαλιά της, θα αναγνωρίσουν μέσα σε αυτούς.

Η ανάδειξη των Ανθρώπων που υπηρέτησαν σε ολάκερη τη ζωή τους την τέχνη στην οποία μορφή της είναι, πέρα από απότιση τιμής και αναγνώρισης, η στοιχειώδης προσφορά μας στον πολιτισμό και στα πολιτιστικά δρώμενα του Αγρινίου.

Με σεβασμό στο Αγρίνιο, στην Ιστορία και στους σημαντικούς ανθρώπους που γέννησε και άνδρωσε, ανακηρύξαμε το έτος 2020 ως «Έτος Χατζόπουλου» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων (1920-2020) από το θάνατο του διεθνούς φήμης Αγρινιώτη ποιητή, πεζογράφου, και θεωρητικού του περασμένου αιώνα, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Η συμβολή του στο πνευματικό και κοινωνικό πεδίο είναι αδιαμφισβήτητη και για εμάς αποτελεί προτεραιότητα η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στον Αγρινιώτη συγγραφέα και θεωρητικό.

Τα πρώτα ερεθίσματα και οι εικόνες από την πόλη του καπνού στην οποία γεννήθηκε, αποτέλεσαν έμπνευση να δημιουργήσει. Όπως επισημαίνουν οι κριτικοί τέχνης, από την πρώτη του ποίηση κιόλας ζωνταντεύουν και σκηνογραφούνται εικόνες από το χωριό, τη φύση, την αγάπη.

Από μικρό παιδί στα καπνοτόπια της οικογένειάς του έβλεπε τους εργάτες να δουλεύουν σκληρά από την ανατολή του ήλιου έως και τη δύση, ακόμη και άρρωστοι κάποιες φορές.

Στη συνέχεια, επέλεξε να ταξιδέψει στην Ευρώπη σε χώρες που η λογοτεχνία και η ποίηση ανθούσε. Φορούσε, όπως συνήθιζε, το μαύρο κοντό πανωφόρι και το καπέλο με το φαρδύ γείσο και με το ψευδώνυμο «Πέτρος Βασιλικός» ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του πνεύματος και των Γραμμάτων.

Βαθιά μας επιθυμία είναι να μεταφέρουμε αυτή την εικόνα στις επόμενες γενιές καταγράφοντας τη ζωή και την εξέλιξη του Κ. Χατζόπουλου σε συνδυασμό με την πόλη μου, το Αγρίνιο και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής κατά την οποία έζησε και δημιούργησε.

Αυτή η πόλη μέσα από τις σελίδες του λευκώματος που κρατάτε ξεπληρώνει εν μέρει το χρέος της στον κορυφαίο ποιητή, τον κοινωνικό πεζογράφο, τον θεωρητικό και κοινωνικό αγωνιστή του τόπου μας, τον Αγρινιώτη Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, έναν άνθρωπο της εποχής του, αλλά και τόσο σύγχρονο.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθεια και συνδρομή τους, την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σίσσυ Παπαθανασίου, τον Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος», το Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου, την Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τον Μουσικό σύλλογο «ΟΡΦΕΥΣ», την Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, την Κίνηση πολιτών «ΔΡΩ», αλλά και όλους τους συμπολίτες μου που έδωσαν υλικό από τις συλλογές τους για την πραγματοποίηση έκθεσης αλλά και για το παρόν λεύκωμα. Ιδιαίτερα θα αναφέρω το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας που μας παραχώρησε πολύτιμο αρχειακό υλικό από τη συλλογή του την αφιερωμένη στον Κ. Χατζόπουλο.

Γεώργιος Παπαναστασίου

Δήμαρχος Αγρινίου