«Μικρές ιστορίες για μια χαμένη όραση» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου

Κλείνοντας τις δράσεις για τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης εν μέσω πανδημίας και μετά την θετική ανταπόκριση του κοινού στα «Τηλεφωνικά ραντεβού λογοτεχνίας» όπου οι ακροατές έκλειναν τηλεφωνικό ραντεβού και οι  ηθοποιοί απήγγειλαν ένα κείμενο από τη συλλογή «Μικρές ιστορίες για μια χαμένη όραση» του ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΝΙΦΑΒΑ,  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου προχώρησε στη έκδοση της παραπάνω συλλογής.

Πρόκειται για «μια προσπάθεια χαρτογράφησης της λαϊκής ψυχής, όπως αυτή αναδείχνεται ανόθευτα και αυθόρμητα στις απλές στιγμές της καθημερινότητας. Είναι όλες αληθινά περιστατικά. 

Μετά την επικράτηση του αστικού πολιτισμού, άρχισε η λεηλασία του λαϊκού πολιτισμού. Οι έννοιες φιλότιμο, ευαισθησία, αξιοπρέπεια ξεχάστηκαν ή θυσιάστηκαν στο βωμό της χρησιμοθηρίας και της αστικής βαρβαρότητας. Ο Ελληνικός λαός όμως, ίσως επειδή αντλεί από πολιτιστικά κοιτάσματα τριών τουλάχιστον χιλιετηρίδων, διαθέτει μεγάλα αποθέματα αντίστασης. Έτσι οι έννοιες αυτές ακολουθώντας παράξενες υπόγειες διαδρομές, παρά τις αντίξοες συνθήκες παραμένουν ζωντανές σε κάποιες ψυχές. Άλλωστε τα περισσότερα τα κουβαλάμε, δεν τα διδασκόμαστε…» όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του έργου. 

Λίγα λόγια  του συγγραφέα για τη συλλογή:

Ένα συναξάρι για τον απλό, αμόρφωτο, όχι όμως απαίδευτο άνθρωπο που κουβαλάει ακόμα μέσα του κάτι από την αρχέγονη λάβα. 

200 χρόνια τώρα ο απλός άνθρωπος περιφρονήθηκε, απαξιώθηκε και χλευάστηκε.

Μήπως ήρθε η ώρα να τον αποκαταστήσουμε ;

Μήπως ήρθε η ώρα να σκύψουμε στη λαϊκή ψυχή με αγάπη και χωρίς τα συμπλέγματα κατωτερότητας που μας έχουν μάθει;

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑΣ

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.

*το εξώφυλλο και τα σκίτσα που συνοδεύουν το δελτίο τύπου είναι μέρος της εικονογράφησης της συλλογής «Μικρές ιστορίες για μια χαμένη όραση» του Θανάση Μανιφάβα που ζωγράφισε ο Δημήτρης Δήμας.