Μίλτος Ζαμπάρας: «Μεγάλος κίνδυνος από τη διάβρωση της Ακτογραμμής Αντιρρίου – Ρίζας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μίλτου Ζαμπάρα, δέκα Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., με αφορμή τον κίνδυνο από τη διάβρωση της Ακτογραμμής Αντιρρίου – Ρίζας στην Αιτωλοακαρνανία.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το τελευταίο διάστημα είναι επιτακτική ανάγκη να παρακολουθούμε και να προλαμβάνουμε, όπου είναι δυνατό, την φθορά και την συντήρηση των υποδομών.

Σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην συντήρηση των υποδομών με αποτέλεσμα στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφών και σε ζωές και σε περιουσίες.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση: «Την τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται έντονη διάβρωση της ακτογραμμής Αντίρριο έως Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας η οποία πλέον εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ακτογραμμή αυτή είναι σε μεγάλο ποσοστό οικιστική ζώνη και η διάβρωσή της αποτελεί κίνδυνο, όχι μόνο εξαφάνισης περιουσιών αλλά κίνδυνο και για την ανθρώπινη ζωή».

Στην συνέχεια οι Βουλευτές αναφέρουν «η αυξανόμενη με γεωμετρικό ρυθμό διάβρωση της ακτογραμμής ενέχει τον κίνδυνο ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν από χερσαίες σε θαλάσσιες, και όχι παροδικά (παρότι με τραγικές συνέπειες) όπως αυτές τις μέρες μετετράπη ο Θεσσαλικός κάμπος αλλά μόνιμα.

Η Δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έχει ήδη διαβρωθεί καθιστώντας το μεγαλύτερο τμήμα της ακατάλληλο για να δένουν τα καράβια που εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο, αλλά και το μικρό τμήμα της που ακόμα χρησιμοποιείται είναι προφανές ότι δε θα είναι λειτουργικό για πολύ ακόμα.

Ταυτόχρονα έχουν μετατοπιστεί παραλίες και η θάλασσα έχει φτάσει στις αυλές των σπιτιών και των παραλιακών καταστημάτων.

Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί μελέτη για την αποφυγή της διάβρωσης της συγκεκριμένης ακτογραμμής και την αποκατάσταση της παραλιακής οδού»

Στο πλαίσιο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εάν θα προχωρήσει άμεσα στην μελέτη και αποκατάσταση της ακτογραμμής από το Αντίρριο έως την Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στον προληπτικό έλεγχο όλων των Ακτογραμμών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Ζαμπάρας Μίλτος, Αναγνωστοπούλου Σία, Αποστολάκης Ευάγγελος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Γιαννούλης Χρήστος, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Παναγιωτόπουλος Ανδρέας, Πούλου Παναγιού.

 

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Κώστα Λύρου με τους υποψήφιους του συνδυασμού του (Photos)