Να μην κλείσει το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα

 

Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας δεν μπορεί να είναι παρατηρητής και ουραγός αυτής της προσπάθειας αυτού του αγώνα.

Άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση αφού όπως φαίνεται από την αλαζονική υποτιμητική συμπεριφορά της τράπεζας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος  

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα σε συνέχεια του κλεισίματος του υποκαταστήματος στη Κατούνα και μια σειρά άλλων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση γενικής υποβάθμισης της περιοχής συνέπεια και αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με τα μνημόνια, που ακριβώς αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον μαρασμό την φτωχοποίηση και ερημοποίηση, οδηγούν τους νέους στην φυγή την εγκατάλειψη.

Συνέπεια αυτής της απόφασης που η λογική της είναι, η κερδοφορία της τράπεζας και όχι οι κοινωνικές ανάγκες και θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία μιας ολόκληρης περιοχής  που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο μοναδικό κατάστημα.

Ο κόσμος που συναλλάσσεται με το συγκεκριμένο υποκατάστημα είναι κυρίως ηλικιωμένοι για τη σύνταξή τους, αγρότες και κτηνοτρόφοι για τις επιδοτήσεις, αλλά και επισκέπτες της περιοχής αυτής κυρίως κατά τη θερινή περίοδο για διακοπές. Ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι κάτοικοι που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά όχι μόνο αυτοί, θα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.

Θεωρούμε πως το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Βεβαίως η απόφαση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσεται  στην απόφαση που έχουν πάρει οι τράπεζες για την εξυγίανσή τους (δηλαδή την αύξηση των κερδών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τους σε όλη την Ελλάδα, με τη διεύρυνση και ελαστικοποίηση του ωραρίου για τους εργαζόμενους – απολύσεις – σπρώξιμο για εθελούσια έξοδο. Δηλαδή την πολιτική των κυβερνήσεων, των τραπεζών και συνολικότερα της ΕΕ, που έχει στόχο τη μείωση του εργατικού δυναμικού, τις δήθεν εθελούσιες εξόδους, τις μετακινήσεις, το κλείσιμο καταστημάτων των τραπεζών κλπ. Όλα αυτά πλήττουν το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων, καθώς και των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.  “.

Η αντίδραση διαμαρτυρία των κατοίκων των συνταξιούχων και των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων είναι δικαιολογημένη δίκαιη .

Οι τράπεζες θυμούνται την κοινωνία μόνο όταν πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν . Όταν σταθούν στα πόδια τους φέρονται σαν στυγνοί επιχειρηματίες, παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες του λαού δίνουν προκλητικά παχυλά αφορολόγητα μερίσματα στους μετόχους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της να υποχρεώσει την τράπεζα να μην κλείσει το κατάστημα να μην επιτρέψει καμία απόλυση από τους εργαζόμενους στην τράπεζα .

Ο αγώνας  για το κλείσιμο πρέπει να ενταθεί, να κλιμακωθεί , πρέπει να είναι μαζικός, γιατί δεν μπορεί να δεχτούμε ότι για τα πάντα ανώτατη αξία είναι τα κέρδη των λίγων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Ο αγώνας για να είναι συνεπής πρέπει να κατευθυνθεί ενάντια στις αιτίες που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να κατευθυνθεί στην ανατροπή των αντιαγροτικών αντιλαικών πολιτικών.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ