Μήνυμα του Συλλόγου Εκπ/κών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Αγρινίου – Θέρμου για την 3η Δεκεμβρίου

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ανακοίνωση του Συλλόγου: 

Το 1992 η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία.

Η 3η Δεκεμβρίου είναι μια μέρα υπενθύμισης, ωστόσο τα αιτήματα που εκφράζονται για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις παροχές του κράτους και τον σεβασμό στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους από το κοινωνικό σύνολο ισχύουν και εκφράζονται καθημερινά.

Η ύπαρξη της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας φανερώνει ότι χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα προς την αναγνώριση των δυνατοτήτων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Δυστυχώς, ο τομέας της εκπαίδευσης δεν εξαιρείται από τα παραπάνω, καθώς διαπιστώνουμε ότι οι δεσμεύσεις της Πολιτείας απέχουν από την καθημερινή πραγματικότητα.

Αυτό αποδεικνύεται κάθε χρόνο με τις ελλιπείς προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης για μαθητές με αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες, την υποστελέχωση των ειδικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων με ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και την υποστελέχωση των κατά τόπους Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης.

Τη σχολική χρονιά που διανύουμε αποδείχτηκε ότι όταν το Υπουργείο εκτίθεται δημοσίως από εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους μαθητές, στους οποίους η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη, “βρίσκει τη λύση” με αυξημένες προσλήψεις εκπαιδευτικού σε επόμενες φάσεις, χωρίς να αιτιολογεί την απόφασή του να μην καλύπτει πλήρως όλες τις ανάγκες σε προσωπικό από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Η εκπαιδευτική κοινότητα διεκδικεί, και θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, την αναγνώριση των αναγκών κάθε μαθητή και μαθήτριας, όποια κι αν είναι αυτή, την έγκαιρη στελέχωση όλων των δομών με όλο το απαραίτητο προσωπικό, τη συνολική ενίσχυση των κρατικών δομών και προγραμμάτων, την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρίες και την ουσιαστική και στοχευμένη υποστήριξη των φροντιστών τους.

Οι εξαγγελίες για συμπερίληψη και ενταξιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να εκφράζονται επιπόλαια απλώς και μόνο για να δημιουργούν εντυπώσεις σε όσους δε γνωρίζουν εκ των έσω την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Μαθητές με αναπηρίες, γονείς και εκπαιδευτικοί χρειάζονται κατάλληλη και πραγματική υποστήριξη από την Πολιτεία, για να έχει νόημα η σημερινή ημέρα και να μην είναι απλά μια αφορμή για εκδηλώσεις (και βαρύγδουπες δηλώσεις).

 

Διαβάστε επίσης: Ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αγρινίου