Η μισή Ελλάδα (και παραπάνω) εκτός παραγωγικής διαδικασίας

Το Σαββατοκύριακο, που ήταν λίγο πιο χαλαρά τα πράγματα, είδα έναν πίνακα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος βρίσκεται σε ένα δελτίο τύπου της στατιστική υπηρεσίας της χώρας και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά, πόσο τραγικά είναι τα πράγματα για την οικονομία της χώρας.

Ο πίνακας είναι αυτός που βλέπετε παρακάτω:

Συνήθως σε έναν τέτοιο πίνακα το μάτι πάει αυτόματα στη διακύμανση του ποσοστού της ανεργίας στο διάστημα των ετών που καταγράφει. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που θεωρώ ότι αποδεικνύει με ακόμα πιο ξεκάθαρο τρόπο τι είναι αυτό που συμβαίνει στην οικονομία της χώρας και αυτό είναι το μέγεθος των οικονομικά μη ενεργών μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος των οικονομικά ενεργών.

Ενώ βλέπουμε το ποσοστό των ανέργων να μειώνεται σημαντικά, από το 2015 (ανεργία 25%) έως το 2020 (ανεργία 16,8%) και τους απασχολούμενους να αυξάνονται από 3.599.763 σε 3.844.311 εκείνο που είναι συγκλονιστικό είναι η διαπίστωση ότι όλα αυτά τα χρόνια η μισή ουσιαστικά Ελλάδα (το νούμερο μεγαλώνει, αν προστεθούν και οι άνεργοι) βρίσκεται εκτός παραγωγικής διαδικασίας, από το γεγονός, ότι οι μη ενεργοί οικονομικά πολίτες αυτής της χώρας σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι 3.273.598.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, αναφέρει το δελτίου τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 58.553 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (αύξηση 1,8%) και κατά 55.167 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (αύξηση 1,7%).

Να σημειώσουμε ότι ως μη οικονομικά ενεργοί είναι τα παιδιά όλων των ηλικιών, οι στρατιώτες, οι ηλικιωμένοι, οι μη δηλωμένοι άνεργοι. και όσοι δεν αναζητούν εργασία.


Γράφει ο Εγκεφαλογράφος
«Αgrinio 365» Antnnea-Star.gr – AgrinioTimes.gr