Κ. Μητσοτάκης: «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις» (Video)

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταδίκασαν στις εκλογές τις ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο Kυβέρνησης που να παίρνει υψηλότερα ποσοστά από τις προηγούμενες Εκλογές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο σημερινό (28.06.2023) Υπουργικό Συμβούλιο.

«Πολλοί σχηματισμοί στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη δημοκρατική πολυφωνία. Μπορεί να προκαλούν πολιτική κακοφωνία», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, φωτογραφίζοντας έτσι την πολύκροτη είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

«Το πολίτευμά μας ξέρει να αυτοπροστατεύεται και πάντα ο κοινοβουλευτισμός ξέρει να αποκαλύπτει τα ψεύτικα είδωλα», συμπλήρωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρετε καλά τις τέσσερις πολιτικές μας κατευθύνσεις: καλύτερο μισθοί, καλύτερη δουλειά, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. Το πρόγραμμά μας είναι πιο πλούσιο και ευρύ και θα αναλυθεί εκτενώς στις προγραμματικές δηλώσεις», τόνισε ο Pρωθυπουργός.

Στους μπλε φακέλους που παραλάβατε, υπάρχουν συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το Yπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία. Χωρίς μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται γρήγορα, δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία», υπογράμμισε.

Το σημαντικό δεν είναι ο αριθμός των νόμων που θα ψηφίζουμε, παρά η εφαρμογή τους, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσέθεσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της νέα Kυβέρνησης σχετίζεται με την οργάνωση του κράτους – «τη μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους».

«Η αποστολή δεν τελειώνει στην νομοθέτηση, αλλά αρχίζει εκεί. “Υπουργός” σημαίνει άλλωστε “υπό έργον”», είπε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο Nομοσχέδιο θα σχετίζεται μεταξύ άλλων με την επαναφορά της Ε.ΥΔ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, είπε.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Kυβέρνηση αναμένεται να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια. Έχουμε αποδείξει ότι μόνον εμείς μπορούμε να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, επεσήμανε.

Αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στα υπουργεία και τόνισε ότι γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίον η συλλογική προκοπή πρέπει να μεταφραστεί σε κοινωνική προκοπή. Οι στόχοι μας, είπε στους υπουργούς του, πρέπει να είναι φιλόδοξοι και να ελέγχουμε και την εφαρμογή στην πράξη.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την υποχρέωση τα προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται από έναν φορέα. Επίσης, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά και η αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ίδρυση μικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων περιοχών.

Κλείνοντας τόνισε ότι το νέο σχήμα του Υπουργικού Συμβουλίου διατάσσει τις δυνάμεις μας με βάση τους κεντρικούς μας στόχους τόνισε ακόμα. Έχει πιο πολλές γυναίκες όχι όσες θα θέλαμε. Αναπροσανατολίζει παλιότερους Υπουργούς σε νέα πεδία και δίνει πολλές νέες ευκαιρίες σε νέα στελέχη να δοκιμαστούν.

Απελευθερώνει πολύτιμο δυναμικό για να αξιοποιηθεί στη δύσκολη κοινοβουλευτική μας δράση. Αυτή είναι η ουσία του rotation κανείς δεν είναι μόνιμος στο ρόλο του. Ζήτησε λίγα λόγια και πολλή δουλειά. «Πετυχημένος υπουργός είναι αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική εν συνόλω. Όλοι υπερασπιζόμαστε το έργο όλων, το οποίων όμως δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτο».

«Μπροστά μας διαγράφεται μια σύνθετη κατάσταση ωστόσο οι πολίτες μας ζήτησαν να την διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση αλλά και με σύνεση. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο τις συνέπειες του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής θα τις διαχειριστούμε αλλά στο πεδίο της κοινωνίας αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα».

Και τέλος είπε: «Η Αντιπολίτευση του εαυτού μας δεν είναι σχήμα λόγου. Η κοινωνία είναι πιο μπροστά από πολλά κόμματα. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν. Τολμώ να πω ότι η κοινωνία μας παρέδωσε τη σκυτάλη του μέλλοντός της. Καθένας από εμάς πρέπει να το συνειδητοποιήσει. Ξεκινάμε υπεύθυνα και αισιόδοξα. Το χειροπιαστό έργο και η ειλικρίνεια είναι τα υλικά με τα οποία οικοδομήθηκε η στέρεη σχέση με τους πολίτες. Να την διαχειριστούμε χωρίς έπαρση και αλαζονεία».

Όσον αφορά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η πρώτη μας συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φως μιας μεγάλης εκλογικής νίκης χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα κυβέρνησης που να κατακτά τη νίκη με μεγάλα ποσοστά. Είμαστε ευγνώμονες. Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε. Στο δικό μας πρόγραμμα γυναίκες και άνδρες αναγνώρισαν στο δικό μας πρόγραμμα την πρόοδο και την ευημερία. Ενέκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια. Δεν ξεχνώ ότι ο τόπος θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση από τον Μάιο αν δεν μεσολαβούσε η περιπέτεια της απλής αναλογικής. Χιλιάδες ψηφοφόροι κουρασμένοι από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν πήγαν να ψηφίσουν και άλλοι προτίμησαν την χαλαρή ψήφο με αποτέλεσμα να εκλεγούν μικρά κόμματα».

newsit.gr

 

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας Κυβέρνησης: Live η Eισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη