Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται – Φον ντερ Λάιεν : Μη δοκιμάζετε την ενότητα της Ευρώπης

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν οι επικεφαλείς των τριών θεσμών της ΕΕ κατά τις κοινές δηλώσεις τους από τον Εβρο όπου επιθεώρησαν την κατάσταση στην περιοχή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

 

«Βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος. Αλλά δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Η ΕΕ απέτυχε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κάποιοι κλείνουν τα μάτια τους. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει. Ευχαριστώ τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράστασή τους. Και αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη. Παραμένω αισιόδοξος: Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία  μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών. (…) Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Η Τουρκία  κάνει πράξη της απειλή της. Αν και η ίδια έχει χαρακτηριστεί ασφαλή χώρα εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικούς μοχλούς.

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», είπε ο πρωθυπουργός

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό. Συνιστά μια ασύμμετρη απειλή», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μην επιχειρείται να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται, συζητούν. Τα σύνορα μας είναι αδιαπραγμάτευτα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την υποστήριξη τους στην Ελλάδα.« Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Είναι κρίσιμης σημασίας αυτό που κάνετε  για το μέλλον της ΕΕ». Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συγκεκριμένης συμφωνίας είπε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί σας τις επόμενες μέρες. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε δύσκολη την ελληνική αποστολή όπως είπε.

Θα φροντίσουμε να τηρηθεί η τάξη στα σύνορα, θα παρέχουμε όλη την υποστήριξη προς την Ελλάδα. Η Frontex θα αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα.

Θα παρέχουμε οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων».

Η κατάσταση στα σύνορα μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας είναι ευθύνη της Ευρώπης θα το διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός

Η Ελλάδα είναι η δίκη μας ασπίδα.

«Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία με την ΕΕ. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ΕΕ «που προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε».

https://www.in.gr/