Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Ευρώπη δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις»

Στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου ως Καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και έκανε μεν την αυτοκριτική της απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες αλλά επανέλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

 Ελληνοτουρκικά, διμερείς σχέσεις, σύμφωνο σταθερότητας, αλλά και μεταναστευτικό τέθηκαν από τους δυο ηγέτες αλλά και τους δημοσιογράφους, ενώ τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος έκαναν ο καθένας τον απολογισμό τους.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος διένυσε μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας που ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χέλμουτ Κολ», είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Ανγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος σε μεγάλα ζητήματα και αποφάσεις περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο δρούσε η καγκελάριος στις Συνόδους Κορυφής λέγοντας: «[…]Τα διαπίστωσα όλα αυτά και στις Συνόδους Κορυφής. Όπου η καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει κιόλας. Οι λύσεις στην πανδημία είχαν και χρώμα γαλανόλευκο», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ψηφιακό πιστοποιητικό.

Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία

Ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα τόσο το περασμένο καλοκαίρι όσο και στην ασύμμετρη απειλή που εκδηλώθηκε στον Έβρο είπε: «Γνωρίζω την σταθερή σας θέση υπέρ του διαλόγου και της αποφυγής των εντάσεων αλλά φοβάμαι ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι τουρκικές αρχές να μετουσιωθούν απέναντι σε ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και υπογράφει συμφωνίες με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. Δεν ανέχεται όμως ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων της. Είμαι ξεκάθαρος και κρυστάλλινος», τόνισε.

Πρόπλασμα κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής

Τόνισε ακόμα ότι «το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η ελληνογαλλική συμφωνία μπορούν να γίνουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και εκεί να χτιστεί το οικοδόμημα των επόμενων δεκαετιών. Απλώνοντας την επιρροή του και σε εθνικά πεδία όπως είναι το μεταναστευτικό αλλά και οι νέοι ενεργειακοί δρόμοι σε έναν παγκόσμιο χάρτη που επανασχεδιάζεται. Θα βηματίσουμε προς το σύμφωνο σταθερότητας με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου το «προσπαθώ». Μια εποχή με κυματισμούς που κατέληγαν σε ήρεμα νερά. Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Ελλάδα θα σας υποδέχεται πάντα με χαρά. Στην δεύτερη πορεία σας μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκαίτε: «από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».