Μητσοτάκης: «Μάστιγα η κακοποίηση παιδιών – Οι πρόσφατες υποθέσεις εξιχνιάστηκαν υποδειγματικά»

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις 114 σελίδες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση  στο οποίο περιγράφονται δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών, σε μια περίοδο που οι υποθέσεις κακοποίησης, βιασμού ή και μαστροπείας ανηλίκων κυριαρχούν στην επικαιρότητα και σοκάρουν την κοινή γνώμη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Η παρουσία μου στην κοινή συνεδρίαση επιτροπών σηματοδοτεί το ξεχωριστό κυβερνητικό και προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα. Η κακοποίηση ανηλίκων αναδεικνύεται σε κοινωνική απειλή. Δεν είναι νέα. Είναι πολύμορφη και βρίσκεται σε έξαρση. Γι αυτό και άμεση και πολύπλευρη πρέπει να είναι η αντίδρασή μας» είπε ξεκινώντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε «το Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα δεν αποτελεί μια βιαστική αντίδραση στις πρόσφατες σοκαριστικές ειδήσεις αλλά μεθοδική λειτουργία για την οποία εργαζόμαστε καιρό τώρα και τους βασικούς άξονες τους είχαμε παρουσιάσει αρκετό καιρό πριν».

«Γνωρίζουμε ότι γνωστό γίνεται μικρό ποσοστό σεξουακικής κακοποίησης ίσως και μόνο το 2%. Οι στατιστικές καταγράφουν αύξηση ποσοστών τα τελευταία χρόνια. Η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει όλο και περισσότερες τέτοιες υποθέσεις. Αυτά είναι ενθρρυνιτκά αλλά όχι αρκετά. Η βοήθεια συχνά προσκρούει στην επαρκή στοιχειοθέτηση υλικού και όταν έρχεται συχνά δεν συνοδεύεται από την σωστή τιμωρία ενόχου και τη σωστή προστασία του θύματος» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σχέδιο αποτελεί οδικό χάρτη που ξεκινά από την πρόληση και την θωράκιση, συνεχίζει σε γρήγορη διερεύνηση υποθέσεων, την τιμωρία των ενόχων και την προστασία των θυμάτων. Μια διαρκής λειτουργία που συντονίζει με τυποποιημένες πολιτικές την δράση διαφόρων παραγόντων. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε δεν αποτελεί απλα μια συνταγματική υποχρέωση αλλά δημοκρατική ευθύνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «το μήνυμα θα είναι πιο αισιόδοξο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στήριζαν την πρωτοβουλία αυτή».

Ο ίδιος, μάλιστα, ευχήθηκε η δημόσια διαβούλευση να αποδειχθεί ευρύτατη σημειώνοντας ότι «θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε πρότση και εποικοδομητική συζήτηση».

Όπως εξήγησε «στο Σχέδιο θα καθορίζονται στόχοι με ορίζοντα 5ετίας ώστε όλες οι θεσμικές λειτουργίες να έχουν γίνει φιλικότερες προς το παιδί. Οι διαδικασίες δικαιοσύνης και προστασίας να συντονιστούν».

«Σε ένα άλλο επίπεδο το εθνικό σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη στο πολύπλευρο νομοθετικό μωσαϊκό. Αίρει ασάφειες και ευθυγραμμίζει διάσπαρτες διατάξεις. Ολοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια λειτουργίας τους. Με λίγες και χειρουργικές οριζόντιες τομές το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αναδιοργανώνει το τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα».

Παρουσιάζοντας σε αδρές γραμμές το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τα κύρια σημεία της ομιλιάς Μητσοτάκη

Ως βουλευτές οφείλουμε να θωρακίσουμε την επόμενη γενιά με μια θεσμική ασπίδα που δεν υπήρχε

Με επαγγελματική ακρίβεια ο χειρισμός της υπόθεσης στον Κολωνό

Η πολιτεία δείχνει ότι η υγιής πορεία των παιδιών προς την ενηλικίωση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα

Οι σπείρες φρίκης εξαρθρώνονται. Η πολιτεία εφιστά την προσοχή στα ΜΜΕ όταν χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις

Όσες υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος ήταν μέρος του συστήματος χθες, δεν είδαν τον κίνδυνο

Αποστρέφω το βλέμμα από όσους θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, αυτούς που επί ημέρες έβαζαν κομματικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο

Σε κάθε δημόσια και ιδιωτική φορέα που συνδέεται με παιδιά θα ορίζεται υπεύθυνος παιδικής προστασίας

Όποιος έρχεται σε συστηματική επαφή με ανηλίκους θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να εκπαιδεύεται για να μπορεί να αναγνωρίζει τέτοια περιστατικά

Με χειρουργικές τομές καθιερώνει την αντίδραση όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα. Ένα manual, έναν κώδικα ενεργειών στη διερεύνηση και δίωξη τέτοιων εγκληματιών. Εισηγούμαστε Ενιαίο Εθνικού Πρωτοκόλλου Διαχείρισης Κρουσμάτων για να κάνουμε όλοι τα ίδια με ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης και ένα Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων

Μπαίνει τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο. Όλοι οι φορείς αποκτούν ένα σαφές περιβάλλον που ορίζει τη δράση τους ώστε αυτή να είναι γρήγορη

Θα είναι ευπρόσδεκτη κάθε ουσιαστική παρατήρηση και εποικοδομητική βελτίωση

Θα συνιστούσε αισιόδοξο μήνυμα αν όλες οι δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα στήριζαν αυτή την αλλαγή.

Αυτή η πρωτοβουλία δεν αποτελεί μόνο ανταπόκριση στη συνταγματική επιταγή προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά δημοκρατική ευθύνη

Λίγα είναι τα θύματα που σπάνε τον φόβο για να ζητήσουν βοήθεια

Είναι καθολική απάντηση στο θέμα αυτό και όχι μια βιαστική αντιμετώπιση στη σκιά των πρόσφατων υποθέσεων

Αποφασιστική η απάντησή μας στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Απειλή για την κοινωνία το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών

Έχω προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή

Μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρακτικά, στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μια ειδική υπο-ενότητα που θα αφορά αδικήματα, όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης και όχι με την τελεσιδικία της υπόθεσης. Σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται. Η ρύθμιση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τους εργοδότες αυτών των ανθρώπων, καθώς πολλοί παραβάτες εργάζονται σε περιβάλλον με μικρά παιδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.

protothema.gr