Μητσοτάκης: «Το μέλλον στην Αστυπάλαια μπορεί να έρθει νωρίτερα»

Για μια επένδυση που «αγκαλιάστηκε από τους πολίτες» αλλά και που μπορεί να φέρει στο στην Αστυπάλαια «το μέλλον νωρίτερα» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Αστυπάλαια επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action», δηλαδή «Αστυπάλαια: έξυπνο και βιώσιμο νησί – Έκθεση προόδρου, από το όραμα στη δράση», ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όπως σ’ αυτό το νησί μακριά 2.000 χιλιόμετρα από τις εγκαταστάσεις της VW. Ένα νησί με πλούσια ιστορία και πλούσιο μέλλον. Αυτό που υλοποιούμε σήμερα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια νέα αρχή. Είναι η αυγή ενός πιο βιώσιμου και πράσινου κόσμου. Η ενέργεια δεν θα πλήττει πλέον τον πλανήτη μας. Αυτό που κάνουμε εδώ για άλλη μια φορά είναι άλλη μια προσπάθεια να διασώσουμε τον πλανήτη απέναντι στην κλιματική αλλαγή και στις έκτακτες ανάγκες. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται παντού αντιληπτές.
Πολλοί περιμένουν να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλοί φοβάμαι ότι δεν θα συμβούν έτσι τα πράγματα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση θα χρειαστεί θάρρος. Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το στοίχημα.

Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την απολιγνιτοποίηση, να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας. Καταλναλώνονται κιλοβατώρες που προέρχονται από τις ΑΠΕ και καθιστούμε την Ελλάδα επαρκή στην κατανάλωση ενέργειας. Όλα αυτά είναι η Ελλάδα 2.0. Είναι μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε μια πιο πράσινη ενέργεια. Η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, ούτε οι ΣΔΙΤ. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα, μπορείτε να δείτε από τους ανεμόμυλους, πως παραγόνταν η ενέργεια στο παρελθόν.

Νομίζω ότι η πρώτη πράσινη νομοθεσία το 1989 ψηφίστηκε στην Ελλάδα. Τότε είχαμε τη λήψη μέτρων όταν εισήχθησαν τα πρώτα φίλτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η έμπνευση για αυτό τον νόμο ήταν του τότε πρωθυπουργού, που ήθελε να συνδυάσει την παραγωγή ενέργειας με τη δημόσια υγεία. Σήμερα αυτό το προοδευτικό πνεύμα είναι ζωντανό όπως και τότε. Η Αστυπάλαια φωτίζει το αύριο. Είναι μια συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα. Η Αστυπάλαια θα είναι το μοντέλο υλοποίησης ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας που θα μας διδάξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά τα σχέδια σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Θα αντικαταστήσουμε την παραδοσιακή ενέργεια με φωτοβολταϊκά και αιολικά. Έχουμε δρομολογήσει την πλατφόρμα e-astypalaia καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τους οχήματα με ηλεκτρικά και οι επιδοτήσεις είναι γενναιόδωρες. Όλα αυτά θα παρακολουθούνται από δύο κορυφαία Πανεπιστήμια για τη συστηματική αξιολόγηση αυτού του έργου. Η μελέτη θα εσιαστεί στις απόψεις των κατοίκων για το νέο ενεργειακό σύστημα και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Ο πρωθυπουργός αλλάζοντας γλώσσα από τα αγγλικά στα ελληνικά, απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αστυπάλαιας και ανέφερε: «Σας ευχαριστώ που αγκαλιάσατε την καινοτόμο ιδέα. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως είναι προς όφελός τους και σας θέλουμε συμμάχους. Καλύτερη ποιότητα περιβάλλοντος, καταπληκτική διαφήμιση για το νησί, πολύ σημαντική αίσθηση και περηφάνεια που θα πρέπει να αισθάνεστε ότι συμμετέχετε σε κάτι πραγματικά καινοτόμο, πρωτοποριακό που μπορεί να γίνει το μοντέλο για όλα τα νησιά μας και να φέρει το μέλλον στην Αστυπάλαια πιο νωρίς από ό,τι θα ερχόταν».

«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τους εμβολιασμούς»

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια έκανε μια στάση στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Αστυπάλαιας προκειμένου να ευχαριστήσει το νοσηλευτικό προσωπικό του νησιού για τις πολύτιμες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει. «Ήθελα να σας συγχαρώ και για τους εμβολιασμούς. Τα πήγαμε εξαιρετικά.

Είδα πάνω από 70% ποσοστά εμβολιασμού. Και θα κάνετε και μια προσπάθεια να πείσετε και τους λίγους ανεμβολίαστους.Το ενδιαφέρον είναι ότι εγώ συνάντησα δύο τουρίστες οι οποίοι ήρθαν και μου είπαν “ακούσαμε πως τα νησιά είναι εμβολιασμένα και γι’ αυτό και ήρθαμε εδώ”. Άρα, είναι πολύ σημαντικό και για το τουριστικό μας προϊόν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην πολύ μεγάλη βοήθεια που θα δώσει στα νησιά η σημαντική δωρεά δύο ελικοπτέρων και δύο αεροσκαφών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την αεροδιακομιδή με ταχύτητα και ασφάλεια για όλους όσοι βρεθούν σε ανάγκη.

Τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχτηκαν στο νησί και συνόδευσαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας και οι βουλευτές Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, Βασίλης – Νικόλαος Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς.

dikaiologitika.gr