Μητσοτάκης: Τα τρία νέα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε για την ακρίβεια (Video)

Παράθυρο για επέκταση και στο 2022.

Τρία νέα μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

1) Πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο . Αντίστοιχα θα ενισχυθούν κοινωνικά τιμολόγια και ευαίσθητα νοικοκυριά

2) Αύξηση έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% τον Δεκέμβριο

3) Για τους αγρότες θα υπάρξει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο

«Ξέρω ότι είναι μερικές φορές δύσκολο να καταλάβει κανείς σε έναν καταναλωτή, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με αύξηση ότι η αύξηση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση. Είναι όμως η αλήθεια. Η δική μας παρέμβαση υπήρξε έγκαιρη και δυναμική ως προς την ανάγκη να προσαρμοστούμε διαρκώς στα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται καθημερινά. Ναι υπάρχουν αυξήσεις, θα ήταν όμως δυσθεόρατες αν δεν είχαμε κάνει αυτή την παρέμβαση. Έχει δυναμικό χαρακτήρα. Τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν και το 2022. Εκτιμώ ότι θα χρειαστεί. Η κρίση είναι διεθνής. Θα στηρίξουμε τους καταναλωτές και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Θα εξασφαλίσουμε ότι η επιβάρυνση θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι να περάσει η παγκόσμια κρίση» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Δεν παραλάβαμε ποτέ τη μελέτη Τσιόδρα»

«Δεν περίμενα καμία μελέτη, κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τις Μονάδες Εντατικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι ουδέποτε το Μέγαρο Μαξίμου παρέλαβε τη μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι ήταν λανθασμένη η διατύπωσή του σε προηγούμενη συνεδρίαση για τη θνητότητα στις διασωληνώσεις εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή προβληματων υγείας των ασθενών γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των Μ.Ε.Θ.».

«Δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση. Είναι πράγματι λύση ανάγκης η διασωλήνωση εκτός Μ.Ε.Θ.» είπε. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για τη μελέτη απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα της μελέτης το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες, ότι το εμβόλιο είναι λύση και ότι το Ε.Σ.Υ. είναι δυο ταχυτήτων και θέλει ενίσχυση.

«Πρώτος εγώ επικαλούμαι αυτά τα δεδομένα εδώ και πολλούς μήνες. Τη μελέτη ουδέποτε την πήραμε στα χέρια μας.Δεν περίμενα καμιά μελέτη για να ενισχύσω το Ε.Σ.Υ. και να αυξήσω τις Μ.Ε.Θ. Παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας σε κατάσταση τραγική» είπε ο κ. Μητσοτάκης καταθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ίδια κατάσταση υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ προ πανδημίας.

Απαντώντας στην αναφορά Τσίπρα περί πλάτης της αντιπολίτευσης στην πανδημία ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε 17 πρωτοβουλίες που καταψηφίστηκαν από την αντιπολίτευση λέγοντας «να τη χαίρεστε τέτοια στήριξη».

«Ζητάτε εκλογές γιατί φοβάστε ότι αν περάσει ο καιρός θα είστε τρίτος»

Παράλληλα, σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης για τον οποίον δεν δίστασε να πει ότι λέει τα ίδια με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

«Ως Πρωθυπουργός οφείλω να διαφυλάξω τη σταθερότητα» είπε ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτοντας το αίτημα του κ. Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. «Μετά από 2,5 χρόνια ο κ. Τσίπρας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Αν ένας θα είχε όφελος αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ. Δεν προκήρυξα εκλογές όταν θα μπορούσα και με άλλα ποσοστά γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας. Θα ήταν μεγάλη πρόκληση να προκηρύξω εκλογές για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σε περίπτωση που το έκανα», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχω ευθύνη να μην διακινδυνεύσω τη σταθερότητα και δεν θα τη διακινδυνεύσω. Αναρωτιέμαι με όλους αυτούς τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» έχετε καμία σχέση»; Τα ίδια λένε κι αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Στο περιθώριο της κοινωνίας είστε για μια ακόμα φορά».

«Το Σύνταγμα στην κάθε λέξη του οποίου με δάκρυα στα μάτια ομνύατε, ορίζει με σαφήνεια που σταματάνε και που αρχίζουν τα δικαιώματα των πολιτών. Στις εκλογές οι πολίτες θα εκφραστούν ελεύθερα. Όταν έρθει αυτή η ώρα θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό. Μέχρι τότε έχω υποχρέωση να διαφυλάξω τη σταθερότητα και τον πολιτισμένο διάλογο. Αν θέλετε να οδηγήσετε τον λόγο σε εξάρσεις, σε αντιστάσεις και σε ανένδοτο εσείς θα καταδικαστείτε διπλά» είπε.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές όχι γιατί πιστεύει ότι θα βγει πρώτος αλλά γιατί φοβάται πως θα βγει τρίτος και πως στις επόμενες εκλογές οι βουλευτές του θα είναι πολύ λιγότεροι.

real.gr