Μητσοτάκης: Αν χαλαρώσουμε τον Απρίλιο θα το πληρώσουμε

Την ωριμότητα και την υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας η οποία στηρίζει τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού επαίνεσε από του βήματος της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρούοντας παράλληλα κώδωνα κινδύνου για τον Απρίλιο.

Μας το λένε όλοι. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε” είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός .

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αυστηρά και πρωτόγνωρα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση σε συνθήκες ομαλότητας, με σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η κοινωνία στήριξε τα μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι αντελήφθησαν ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους για να υπερασπιστούν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας και της προστασίας δημόσιας ζωής” επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα γνωστοποίησε ότι πέραν της ενίσχυσης των 800 ευρώ η οποία καλύπτει πλέον σχεδόν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μέχρι τις 10 Απριλίου, μια παροχή ηθικής αναγνώρισης θα καταβληθεί στους μαχητές της πρώτης γραμμής καθώς η Πολιτεία θα ανταμείψει με αυτόν τον τρόπο τους 108.000 ιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη της πολιτικής προστασίας.

O Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εγκαίρως και συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξουν στην Ελλάδα καταστάσεις Ισπανίας, Ιταλίας ή Η.Π.Α. Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα -επαίνεσε τον προερχόμενο από το Κ.Κ.Ε. Δήμαρχο κ. Πελετίδη ο οποίος στήριξε τα μέτρα- λέγοντας ότι παρά την οικονομική επιβάρυνση οι πολίτες τα πιστώθηκαν. Ο στόχος της Πολιτείας παραμένει να εξοικονομηθεί χρόνος ώστε να μην εξαντληθεί το Ε.Σ.Υ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη δηλώνοντας αισιόδοξος πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα βρεθεί λύση κοντά στο ευρωομόλογο εκφράζοντας όμως την ευχή αυτό να μην έρθει πολύ αργά και κυρίως όταν θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η έννοια της αλληλεγγύης. “Το 2020 δεν είναι ίδιο με το 2010. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι εδώ”.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στο Πάσχα αλλά και στους λίγους οι οποίοι με την ανευθυνότητα τους βάζουν σε κίνδυνο τους πολλούς. “Λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν θα μπορούσα να παίξω τον ρόλο αυτού που κουνά το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης , της πολιτικής ωριμότητας, πιστεύω ακράδαντα στη δημοκρατία της πειθούς. Τιμώ τους πολλούς που πειθαρχούν. Η υπομονή τους είναι σωτήρια. Ασκώ αυστηρότατη κριτική στους λιγοστούς. Η ανευθυνότητα τους είναι εγκληματική. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες εκείνους που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης” είπε αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για αυστηρότερα μέτρα αν χρειαστεί λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε αύριο. Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας. Στο χέρι όλων είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε”. Την ίδια αίσθηση προκάλεσαν και τα θερμά λόγια προς τον πρώην Υπουργό Υγείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ανδρέα Ξανθό τις συμβουλές του οποίου όπως είπε ακούει, σε αντιδιαστολή όπως είπε με άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τον διχαστικό τους λόγο.

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν έλειψε η αναφορά στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα αλλά και στον κ. Τσιόδρα: “Το Ε.Σ.Υ. σήμερα είναι όρθιο αλλά αύριο θα είναι υψηλότερο. Από την περιπέτεια θα βγούμε λαβωμένοι αλλά και κερδισμένοι. Έχοντας πλέον στο προσκήνιο τα πρόσωπα της άξιας και φιλότιμης Ελλάδας. Είτε κρύβονται πίσω από τη μάσκα του νοσηλευτή είτε μας συμβουλεύουν με τη σεμνή φωνή του κ.Τσιόδρα. Αυτά είναι τα πρόσωπα που αξίζουν στην Ελλάδα” είπε και κατέληξε: “Όλα αυτά συγκροτούν τον πατριωτισμό της ευθύνης. Θα γίνουν και πάλι τα υλικά μιας μικρής χώρας με μεγάλους ανθρώπους.

Μένουμε σπίτι σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι οι οποίοι επιλέγουν να μείνουν πολιορκημένοι επειδή ακριβώς είναι ελεύθεροι”.

Tου Γιώργου Λυκουρέντζου – real.gr