Το μόνο που ξέρει, είναι τα πάντα! …αλλά, δεν έχει κάνει τίποτα

Απόστολος Κατσιφάρας: Ο επί δέκα χρόνια Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας που έλαμψε δια της απραξίας του!

Ο άλλοτε «πανίσχυρος» πολιτικός, που, κατά κυριολεξία, συμβολίζει το νεποτισμό και που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που η ίδια η έννοια της πολιτικής πρέπει να αποτινάξει, αν θέλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη και την προσοχή των πολιτών, που κατά το ήμισυ τουλάχιστον ούτε καν το εκλογικό τους δικαίωμα δεν ασκούν πια, αρνούμενοι να θέσουν εαυτόν σε ένα μοτίβο απελπισίας, που τόσο τους έχει απογοητεύσει.

Από τη θέση της αντιπολίτευσης πια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κατσιφάρας δείχνει να μην έχει ακόμη αντιληφθεί πόσο έχει κουράσει με τις θεωρίες, τις ανέξοδες διακηρύξεις του, τις ανούσιές παρεμβάσεις του, τις χωρίς νόημα σκιαμαχίες του, τα μεγάλα ακατάληπτα λόγια, που συμβάλλουν μόνο στο να επιβεβαιώνει ο ακροατής αυτό που ήδη γνωρίζει: ότι απ’ το τίποτα το μόνο που μπορεί να παραχθεί είναι …ακόμη ένα τίποτα.

Και αυτό το «τίποτα» ήταν, βεβαίως, το αποτέλεσμα της δεκάχρονης περιφερειακής του διακυβέρνησης για την Αιτωλοακαρνανία, όπου, για να το πούμε πιο σωστά, όχι μόνο δεν προσέθεσε κάτι, αλλά αντιθέτως αφαίρεσε. Κραυγαλέο παράδειγμα το κτίριο του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου, που, αφού κατασκευάστηκε απ’ τη ΔΕΠΑΝΟΜ, το ενέταξε στο Π.Ε.Π. για να δικαιολογήσει απορροφητικότητα, στερώντας ουσιαστικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ απ’ την περιοχή (και κάτι ανάλογο με το έργο Πλαγιά – Πογωνιά, που επιπρόσθετα εξυπηρετούσε περισσότερο άλλες περιφέρειες).

Το έργο του κ. Κατσιφάρα περιορίστηκε σε χρυσοπληρωμένες μελέτες που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν και σε …δελτία τύπου.

Το αυτό ισχύει και για την περιοχή της Πηνείας, για το αναπτυξιακό μέλλον της οποίας αγωνιά ο κ. Κατσιφάρας, ενημερώνοντάς μας, στη σχετική του ανακοίνωση ότι …ναι μεν είχε σχέδιο, αλλά τα δέκα χρόνια που είχε την ευθύνη δεν πρόκαμε να το υλοποιήσει!

Και στη λογική του «να ψοφήσει η γίδα του γείτονα», αφού ο ίδιος, παρά τις ευκαιρίες που είχε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διέθετε, κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν προώθησε για την περιοχή, αφορίζει σήμερα μια επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, στην οποία μετέχουν χιλιάδες πολίτες και η οποία έρχεται να λύσει χρόνια προβλήματα, να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης για τον τόπο, να υπηρετήσει τον εθνικό στόχο της ενεργειακής μετάβασης και τον οικουμενικό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Κατανοητό βέβαια: Όταν τίποτα δεν έχεις κάνει, οτιδήποτε κι αν κάνει κάποιος άλλος, είναι κακό, είναι λάθος, είναι έγκλημα! Και, όπως θα έλεγε και ο Μπόστ , «είναι κανών των ανικάνων τον ικανόν να κάνουν νάνον».

Είναι, μάλιστα, εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ίδιος διατυπώνει μια σειρά από δήθεν «εύλογες» απορίες, αγνοώντας τις διαδικασίες που η πολιτεία έχει θεσπίσει. Ή μήπως προσπαθεί τεχνηέντως να σηκώσει απλά ένα σύννεφο σκόνης; Μπορεί ο άνθρωπος που για δεκαετίες ολόκληρες έχει διατελέσει νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης, Βουλευτής και Υπουργός, Περιφερειάρχης, να μην γνωρίζει και δημόσια να εκθέτει τον εαυτό του διατυπώνοντας ερωτήματα που, ακόμη κι αν πράγματι αγνοεί το πλαίσιο υλοποίησης μιας τέτοιας επένδυσης, θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να κατατοπιστεί επικοινωνώντας με την δική του Αντιπεριφερειάρχη και αναπληρώτριά του, η οποία και έχει την επιχειρησιακή ευθύνη συντονισμού της όλης επένδυσης;

Όπως και να’ χει, οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά εκεί όπου η πολιτεία έχει ορίσει, με τις διαδικασίες και στη βάση των νόμων και των αρχών που η πολιτεία έχει ορίσει.

Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η κοινωνία. Και η ιστορία.