Ο μοριακός αναλυτής, που χρειαζόμασταν από χθες, θα έρθει αύριο;

Όπως όλοι γνωρίζετε εδώ και δύο μήνες περίπου ήμασταν οι πρώτοι, οι οποίοι αναφερθήκαμε στην τόσο σημαντική έλλειψη του μοριακού αναλυτή, μια έλλειψη ιδιαίτερα σημαντική για ένα Nοσοκομείο αναφοράς, όπως το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Το θέμα «έπαιξε» κεντρικά, καταξιωμένοι επιστήμονες ανταλλάξανε δημοσίως αιχμηρές κουβέντες, αρκετοί συμπολίτες μας παρέμειναν με την αγωνία του θετικού ή του αρνητικού αποτελέσματος για μέρες και νύχτες ολόκληρες απομονωμένοι από τους δικούς τους ανθρώπους στα κρεβάτια της κλινικής Covid του Nοσοκομείου Αγρινίου και κανείς από τους αρμόδιους του συστήματος υγείας στην περιοχή μας δεν φιλοτιμήθηκε να υλοποιήσει τα απαραίτητα.

Μόλις χθες συνέβη αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Χθες, που ένας 58χρονος υπάλληλος του Νοσοκομείου Αγρινίου μπήκε εμπύρετος στην κλινική Covid της νοσοκομειακής μονάδας της πόλης και αφού έχασε πρώτα τη μάχη του με τη ζωή, ήρθε το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ που απεδείκνυε ότι ο παραπάνω συμπολίτης μας ήταν θετικός σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια, για όσους έχουν ένα βαρύ ιστορικό με υποκείμενα νοσήματα.

Χθες λοιπόν το Νοσοκομείο Αγρινίου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην αγορά μοριακού αναλυτή και όλοι πήραν βαθιά ανάσα.

Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τις 15 Σεπτεμβρίου (Δείτε ΕΔΩ),  το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου είχε προχωρήσει στην απόφαση αγοράς μοριακού αναλυτού, η οποία για να ολοκληρωθεί χρειαζόταν τότε να εγκριθεί μία μελέτη σκοπιμότητας από την 6η ΥΠΕ και η έγκριση ενός κονδυλίου της τάξεως των 450.000 χιλιάδων περίπου.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» έγραψε σήμερα το πρωί, ο φίλος Γιάννης Κυμπουρόπουλος, ο οποίος είχε δημοσιεύσει στην «Εφ.Συν.» ένα ρεπορτάζ στηριγμένο πάνω στα ρεπορτάζ των ιστοσελίδων του ομίλου «Agrinio365» Media Group (AgrinioTimes.gr και Antenna-Star.gr) εκείνων των ημερών, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ. Όμως αυτή η φράση αποκτάει μια χροιά τραγικότητας, αν αναλογιστεί κανείς τις διαδικασίες που απαιτεί ένας δημόσιος διαγωνισμός. Γιατί ναι… χθες έγινε η προκήρυξη, αλλά το πότε θα έρθει ο αναλυτής στο νοσοκομείο, αυτό ακόμα παραμένει άγνωστο. Πόσο κοντά με άλλα λόγια είναι αυτό το «αργά» στο ποτέ. Θα πρέπει να υπάρξουν προσφορές, θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να κατατεθούν οι όποιες ενστάσεις των ενδιαφερομένων εταιρειών… και πάει λέγοντας.

Με τους πιο υπεραισιόδοξους υπολογισμούς πριν τον Γενάρη είναι απίθανο να τον έχουμε, εκτός και αν εφαρμοστούν κατεπείγουσες διαδικασίες οι οποίες είναι και αναγκαίες και απαραίτητες, γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Το ελπίζουμε.

Όταν μας τον δίναν τζάμπα, βλέπεις,  δεν τον θέλαμε και τώρα που τον θέλουμε, όχι μόνο κανείς δεν μας τον δίνει τζάμπα, αλλά πρέπει να περιμένουμε κι από πάνω.


Λευτέρης Τηλιγάδας
«Agrinio 365» Media Group | AgrinioTimes.gr, Antenna-Star.gr