Μόσιαλος: «Γιατί πρέπει να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων»

«Πάντα λέγαμε, όσοι υποστηρίζαμε την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια, «ότι η άρση έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα. Και τώρα θα βοηθήσει αν γίνει τους επόμενους μήνες, γιατί δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό άμεσα», υποστηρίζει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η άρση των πατεντών των εμβολίων για την Covid-19 «θα βοηθήσει» αν γίνει το προσεχές διάστημα καθώς «δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό άμεσα», τονίζει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτηση του ο καθηγητής εξηγεί τόσο την θέση του αυτή, όσο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στον ρόλο της Ε.Ε.. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «η ΕΕ οφείλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην επίλυση μιας παγκόσμιας κρίσης», κάτι που «δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα», με κίνδυνο «οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Μεξικού να γίνουν δεκάδες εκατομμύρια».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

«Η κατάσταση στην Ινδία είναι δραματική. Έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, 250,025 θάνατοι ενώ η πανδημία καλπάζει.

Αλλά η κατάσταση σε αρκετές άλλες χώρες είναι ακόμη χειρότερη. Στη Βραζιλία έχουμε 422,418 θανάτους (οι θάνατοι αυτοί αντιστοιχούν σε 2,733,044 εκατ. θανάτους στην Ινδία) και στο Μεξικό 218,985 (αναλογικά στην Ινδία θα είχαμε 2,343,119 εκατ.). Στη χώρα μας άρχισε η συζήτηση για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους (θέτουμε πάντα τα σωστά ερωτήματα), ενώ η διεθνής φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι οδεύουμε στην καταστροφή της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης, λόγω της συζήτησης που άνοιξε για τις πατέντες.

Να διευκρινίσω εδώ ότι για μια ακόμη φορά στις Ελληνικές αντιπαραθέσεις έμεινε ο τίτλος της ανακοίνωσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για άρση των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, και όχι οι ‘λεπτομέρειες’ που αφορούσαν στη διάθεση επίτευξης λύσης στο θέμα των πατεντών με συναινετικές διαδικασίες και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

 Αυτό βέβαια προϋποθέτει αποζημίωση των εταιρειών που συμβάλλουν και με δικά τους κεφαλαία στην ανάπτυξη εμβολίων και, αν υλοποιηθεί, θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν διφορούμενες. Προέχει η αύξηση της παραγωγής μας είπαν.

Προφανώς και προέχει. Και αν αυξηθεί, σε σημαντικά επίπεδα, από τις λίγες εταιρείες που έχουν ανακαλύψει τα εμβόλια δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Είπαν επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαθέσουν τα εμβόλια που τους περισσεύουν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πολύ σωστά. Συμφωνώ και επαυξάνω.

Το ίδιο όμως πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι το φθινόπωρο με τα εμβόλια που θα περισσεύουν τότε. Αλλά πριν το κάνουν αυτό ας φτιάξουν πρώτα και ένα μηχανισμό διανομής γιατί ο μηχανισμός Covax του ΠΟΥ δεν έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες. Και δεν έχει καθορίσει ακόμη τις προϋποθέσεις για την διανομή των εμβολίων.

Όλα αυτά είναι άριστα αν γίνουν.

Ας μας πει επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα αυξηθεί η παραγωγή άμεσα αφού οι πατέντες δεν δίνουν άμεση λύση. Και αυτό γιατί χρειάζονται όντως προετοιμασίες, αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία από άλλες εταιρείες και παραγωγή επιπλέον πρώτων υλών.

Γι’αυτό και πάντα λέγαμε, όσοι υποστηρίζαμε την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας, ότι η άρση έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα.

Και τώρα θα βοηθήσει αν γίνει τους επόμενους μήνες, γιατί δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό άμεσα. Θα χρειαζόμαστε εμβόλια σε τακτά χρονικά διαστήματα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. (Επίσης δεν ισχύει αυτό που λένε διάφοροι ότι οι πατέντες της Moderna π.χ. είναι άμεσα διαθέσιμες. Η Moderna χρησιμοποιεί και τεχνολογία που ανήκει σε άλλη εταιρεία και έχει τα δικαιώματα της χρήσης αυτής της τεχνολογίας για την δίκη της παραγωγή εμβολίων. Δεν μπορεί να επεκτείνει τα δικαιώματα σε άλλες εταιρείες.)

Πάμε επομένως να ξαναδούμε τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να γίνει αύξηση της παραγωγής. Τέλεια.

Πρέπει επομένως η ΕΕ να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλάνο αύξησης της παραγωγής γιατί για αύξηση της παραγωγής μας λένε από αρχές Φεβρουαρίου. Και πλάνο δεν υπάρχει ακόμη.

Η αύξηση της παραγωγής όμως πρέπει να συνδυαστεί με διαπραγμάτευση των τιμών για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τι τιμές θα πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες για να αποκτήσουν εμβόλια από εταιρείες που έχουν το μονοπώλιο παραγωγής;

Μήπως πρέπει να μεσολαβήσει η ΕΕ για να διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές εκ μέρους των χωρών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα; Μια ιδέα ρίχνω γιατί δεν το έχουν πει.

Επίσης φαντάζομαι ότι η ιδέα της αυξησης της παραγωγής θα υλοποιηθεί άμεσα γιατί ξαφνικά θα υπάρχουν πρώτες ύλες, ενώ η ιδέα της άρσης των πατεντών είναι κακή γιατί δεν υπάρχουν πρώτες ύλες.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε άμεσα περισσότερα εμβόλια.

Άρα πέραν των διακηρύξεων της Ευρώπης θελουμε και ένα σχέδιο. Που δεν υπάρχει.

Επίσης τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν προσιτές τιμές, όχι τις τιμές που πλήρωσε το Ισραήλ. Και μετά ας βρεθεί και η λύση με τις πατέντες.

Η ΕΕ οφείλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην επίλυση μιας παγκόσμιας κρίσης. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα.

Ας πιέσει επομένως τις εταιρείες να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή και ας διαπραγματευθεί καλύτερες τιμές για τις μη προνομιούχες χώρες.

Διαφορετικά οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί της Ινδίας, της Βραζιλίας και του Μεξικου θα γίνουν δεκάδες εκατομμύρια».

ieidisis.gr