Μους αλατισμένης καραμέλας

Συστατικά

Για τη σάλτσα καραμέλας
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
Για τη μους
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
Για το σερβίρισμα
μπισκότα, τριμμένα
μίνι πρέτζελ
ανθό αλατιού

Μέθοδος Εκτέλεσης

TIPΚαθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

Για τη σάλτσα καραμέλας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
Βάζουμε 1 δόση από τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει. Συμπληρώνουμε τη ζάχαρη σε 5-6 δόσεις μέχρι να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και βράσει η κρέμα γάλακτος μεταφέρουμε την κρέμα στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για να μην μείνουν τυχόν κομμάτια καραμέλας. Βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη μους
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί και να πάρει την υφή γιαουρτιού.
Βάζουμε στη σαντιγί 150 γρ. από την καραμέλα και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν βελούδινη μους. Την υπόλοιπη καραμέλα τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια και σερβίρουμε με τριμμένο μπισκότο, τη σάλτσα καραμέλας, πρέτζελ και ανθό αλατιού.
akispetretzikis.com