«Η μουσική της Ροτόντας» σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση

Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση θα προβληθεί την παραμονή των Χριστουγέννων (στις 20:15 από την ΕΤ3), η «Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή στην ολοκληρωμένη και τελική της μορφή, στην οποία συμμετέχουν 16 φωνές της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης.

«Η Μουσική της Ροτόντας» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Ροτόντα-το πιο επιβλητικο μνημείο της Θεσσαλονίκης- τον Μάρτιο του 2018 κι έκτοτε έχει παρουσιαστεί άλλες τρεις φορές. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2017, τo Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε αναθέσει στον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή να δημιουργήσει ένα μουσικό έργο, το οποίο θα αξιοποιεί όλες τις ακουστικές ιδιαιτερότητες της Ροτόντας. Έμπνευση της σύλληψης και της φόρμας του έργου αποτέλεσε το δέος που γεννά το ίδιο το μνημείο αλλά κυρίως η ηχητική ιδιαιτερότητα του μεγάλου θόλου της Ροτόντας, που είναι η μεγάλης διάρκειας αντήχηση, η οποία ενσωματώνεται στη σύνθεση.

Ένα παιχνίδι ήχων, ένα παζλ συναισθημάτων

Μ αυτόν τον τρόπο το εμβληματικό μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, απέκτησε τη… δική του μουσική.

«Μουσική χωρίς λόγια, με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώνονται με την αντήχηση του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις», λέει ο Δημήτρης Μαραμής. «Ένα παιχνίδι ήχων και σιωπών, ένα παζλ συναισθημάτων. Το έργο γεννιέται από τη σιωπή και χάνεται αργά πάλι μέσα στη σιωπή. Με μελωδίες εύθραυστες και ετοιμόρροπες. Μια μικρή ερωτική λειτουργία»

Τώρα που η πανδημία έχει αποκλείσει το κοινό από το ζωντανό θέαμα, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να μαγνητοσκοπηθεί το έργο και να παρουσιαστεί μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3.

«Το έργο είχε προγραμματιστεί να μαγνητοσκοπηθεί στις 30 Οκτωβρίου και ενώ η τελευταία πρόβα ήταν σε εξέλιξη-το απόγευμα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου- ανακοινώθηκε ότι από το επόμενο πρωί η πόλη έμπαινε «στο κόκκινο» και το μνημείο έπρεπε να σφραγιστεί» λέει η Άννα Μυκωνίου η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Η αμηχανία όλων σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε ενέργεια και κοινή απόφαση «πάμε να το μαγνητοσκοπήσουμε σήμερα-να προλάβουμε». Σε λίγα λεπτά λύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα (ρούχα, μακιγιάζ) και η πρόβα εξελίχθηκε σε κινηματογράφηση. Αδρεναλίνη, συναίσθημα, επαγγελματισμός, 30 καλλιτέχνες που δούλεψαν σαν καλοκουρδισμένες μηχανές, με το ίδιο το μνημείο να τους δίνει δύναμη και να τους εμψυχώνει. Η παραγωγή χρωστάει πολλά στην αυτοπειθαρχία και την υψηλή συλλογική συνείδηση των 30 συντελεστών που δούλεψαν ακατάπαυστα 14 ώρες».

Στη συναυλία – η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης- συμμετέχει επίσης κουαρτέτο εγχόρδων καθώς και η διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία εκτελεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Aria Vocalise που συνέθεσε ειδικά για το συγκεκριμένο δρώμενο ο συνθέτης.

zougla.gr