Τα μπαρ –κατά Χαρδαλιά- τα κλείνουν οι προβλέψεις των αλγόριθμων

Κατά τον Νίκο Χαρδαλιά «τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά, σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την ενημέρωση της Τρίτης, έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν οι 15 περιοχές, στις οποίες από σήμερα και μέχρι τις 23 Αυγούστου, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κτλ.) θα κλείνουν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς: «ακολουθούμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Δεν προέχει όμως μόνο ο αριθμός αλλά και η εικόνα. Μπορεί να έχουμε 50 κρούσματα και να είναι σε κλαστερ, αλλά μπορεί να έχουμε 30 και να είναι διάσπαρτα. Η ιχνηλάτηση μπορεί να δείχνει μεγάλη διασπορά. Κάθε βράδυ αναλύουμε τα κρούσματα που υπάρχουν και μαζί με την ομάδα του EVA και την ομάδα του κ. Τσιόδρα καθορίζουμε την επόμενη κίνηση. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που βασίζεται σε πολλά δεδομένα με γνώμονα να μην πάρουμε μέτρα που να μην έχουμε αποτελέσματα» συμπλήρωσε.

«Τα κριτήριά μας δεν είναι μόνο ποσοτικά. Για παράδειγμα έχουμε 478 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία και 406 στην Αττική, αλλά η απόφαση που πήραμε είναι για την τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κρήτη με μόνο 33 κρούσματα. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό. Το βασικότερο είναι να δούμε την εικόνα στην κοινότητα. Στην Κρήτη έχουμε διασπορά σε διάφορες κοινότητες και από τις ιχνηλατήσεις έχουμε μεγάλο αριθμό high risk επαφών και ο αλγόριθμος μας δίνει μια πρόβλεψη βάσει της οποίας πήραμε την απόφαση», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά το νέο ωράριο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και επιβολή «λουκέτου» για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε, τέλος, εκτενή αναφορά στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τόνισε ότι «αυτό το καλοκαίρι ο τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσής μας, δεν μπορεί να είναι ίδιος με τις άλλες χρονιές».

Ο κ. Χαρδαλιάς, προχώρησε σε αυτή τη δήλωση, μετά από ερώτηση που του απηύθυνε ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας των Αθηνών, «Τα Νέα», στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας, Βασίλης Λαμπροπουλος: «Θα ήθελα», ήταν η ερώτηση του Δημοσιογράφου, «μία σύγκριση μεταξύ των δεδομένων και των κρουσμάτων. Τον Μάρτιο, δηλαδή την εποχή της καραντίνας στην πρώτη φάση της πανδημίας, σε σχέση με τα τωρινά, ο κόσμος ακούει τα τριπλάσια κρούσματα και θέλω να δοθεί μία εικόνα. Ποιά είναι η κατάσταση που υπάρχει τώρα σε σχέση με αυτή του Μαρτίου; Ακούγαμε τον Μάρτιο ότι αν αργούσαμε δύο μέρες θα είχαμε πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων. Τώρα ακούμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και είναι δεδομένο ότι γίνονται περισσότερα τεστ στη μικρότερη ηλικιακή ομάδα. Μπορεί ο κόσμος να καταλάβει; Τώρα ακούει τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων από την εποχή της καραντίνας. Τι ακριβώς συμβαίνει και κατά πόσο μπορεί να φοβάται; Υποτίθεται, από τις εκτιμήσεις επιδημιολόγων επιστημόνων, ότι σύντομα θα φτάσουμε τα 300 κρούσματα καθημερινά».

Αγρίνιο 937 | Με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας