«Μποναμάς» περιμένει σήμερα 8.303 απόστρατους, καθώς μαζί με την σύνταξη Ιουλίου θα λάβουν και διορθωτικά αναδρομικών.

Πρόκειται για συνταξιούχους πρώην ενστόλους οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καθόλου, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν, στην πληρωμή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα ποσά κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες από 1 ευρώ έως 6.679 ευρώ μεικτά (προ φόρου 20% και κλάδου υγείας), με μέσο όρο των διορθωτικών ποσών τα 1.043 ευρώ μεικτά.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Δεκεμβρίου 2018, περισσότεροι από 125.500 συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων οι 109.234 ήταν πρώην ένστολοι, έλαβαν αναδρομικά σε εφαρμογή του νόμου για την επιστροφή αναδρομικών ποσών στους εν ενεργεία συναδέλφους τους.

Στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019 στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ κ.α. έλαβαν ποσά που αντιστοιχούσαν στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικών μισθολογικών μειώσεων του νόμου 4093 του 2012.

Οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους έλαβαν επίσης αναδρομικά, τα οποία αντιστοιχούσαν στην διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 και της σύνταξης που πράγματι τους κατεβλήθη κατ εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 125.500 πληρωμές οι περίπου 115.000 (το 92%) έγιναν χωρίς καμία αστοχία. Σήμερα, με την καταβολή των επιπλέον ποσών, έρχεται η πρώτη διόρθωση για τους υπόλοιπους.

Η σημερινή πληρωμή αφορά απόστρατους που δεν έλαβαν καθόλου ποσά τον Δεκέμβρη, καθώς τα στοιχεία τους ήταν ελλιπή, ή δεν υπήρχαν στο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν, αλλά και όσους έλαβαν μικρότερα ποσά από όσα δικαιούνταν και θα δουν τώρα τα επιπλέον ποσά στο λογαριασμό τους.