Μύτικας: Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμός – Τρεις σημαντικές υποδομές σε εξέλιξη

Τρεις σημαντικές υποδομές στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Αθλητισμού είναι σε εξέλιξη για τον Μύτικα και αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να παραδοθούν προς χρήση των πολιτών.
Πρόκειται για δημόσιες επενδύσεις, που αναμένεται να έρθουν και αυτές με την σειρά τους, σε συνδυασμό με κάποιες απαραίτητες αναπτυξιακές επενδύσεις – κινήσεις, ιδιωτικές και δημόσιες, να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προοπτική όχι μόνο του Μύτικα, αλλά όλης της Αλυζίας και γενικότερα του Δήμου Ξηρομέρου.
Νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα
Ένα πολύπαθο έργο που το 2009 εντάχθηκε στο Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υγείας, επί υπουργίας κ. Μάριου Σαλμά, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2010, με προϋπολογισμό 1.198.117,34 ευρώ και ο ανάδοχος του έργου το ανέλαβε με έκπτωση 48,05%. Υπογράφτηκε η σύμβαση τον Μάιο του 2010 και άμεσα ξεκίνησε η κατασκευή του.
Το έργο αυτό αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες μιας και η ανάδοχος δεν πληρωνόταν ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, με αποτέλεσμα να έχουμε διαδοχικές διακοπές εργασιών εκ μέρους της, για να εξασφαλίσει τα χρήματα που δικαιούνται.
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα και περνώντας από χίλια κύματα, η συγκεκριμένη εργολαβία ολοκληρώθηκε το 2018.
Η μεγάλη παράληψη ήταν ότι ο Φορέας Υλοποίησης του έργου, που ήταν ο Δήμος Ξηρομέρου, δεν έκανε καμία ενέργεια για να απορροφήσει τα υπόλοιπα 553.117,34 ευρώ που ήταν προς διάθεση για το Κ.Υ. Μύτικα ώστε αυτό να ολοκληρωθεί. Τα χρήματα αυτά μπορούσαν να διατεθούν για το Κ.Υ. Μύτικα, για εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση της εργολαβίας που έτρεχε, όπως διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, κυκλοφοριακή σύνδεση, περίφραξη του οικοπέδου επιφάνειας 5.940,84 m2, νοσοκομειακό – ξενοδοχειακό εξοπλισμό, άλλες απαραίτητες εργασίες.
Τρόποι διάθεσης:
– επέκταση ισχύουσας σύμβασης – συμπληρωματική σύμβαση.
– δημοπράτηση αποπεράτωσης Κ.Υ. Μύτικα, με σύνταξη νέας μελέτης.
– προμήθεια νοσοκομειακού – ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Για όλα αυτά ήταν ενήμερος ο Δήμος Ξηρομέρου, με σχετική αλληλογραφία από την ανάδοχο του έργου και προφορικά, αλλά δυστυχώς δεν έπραξε τίποτα, με αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να χαθούν. Την κατάσταση έσωσε το 2018 το Υπουργείο Υγείας, με παρεμβάσεις του υποδιοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Μίλτου Ζαμπάρα, του συμπατριώτη μας Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ. Πάνου Παπαδόπουλου, την πίεση ενεργών πολιτών όπως ο κ. Νίκος Νταής και του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Μύτικα.
Το 2018 επί υπουργίας κ. Παύλου Πολάκη, το Υπουργείο Υγείας έβγαλε 200.000 € για βιοϊατρικό εξοπλισμό του νέου Κ.Υ. Μύτικα. Εκεί πάνω πίεσε η νέα δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2019 την 6η Υ.ΠΕ., στην οποία παρέδωσε διοικητικά τον Αύγουστο του 2020 το Κ.Υ. Μύτικα, ώστε αυτή να προχωρήσει και να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα προς αποπεράτωση του Κ.Υ. Μύτικα και αυτό συμβαίνει τώρα με τις τρεις εργολαβίες και ευχόμαστε πολύ σύντομα το Κ.Υ. Μύτικα να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί προς εξυπηρέτηση των πολιτών της Αλυζίας και των νησιών Καλάμου και Καστού.

 

 

 

 

 

 

Νέο κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα.
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον Νοέμβριο του 2016, με προϋπολογισμό 3.336.910,56 € και δημοπρατήθηκε τον Ιούλιο του 2018 με έκπτωση 67%. Το έργο ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2019 και έχει μία καθυστέρηση. Για τον λόγο αυτό έχει υπάρξει σχετική παράταση εργασιών και είναι εφικτό εκτιμούμε την νέα σχολική χρονιά να υπάρξει η λειτουργία του.
Ένα σύντομο ιστορικό του έργου μπορείτε να δείτε εδώ, δημοσιευμένο από το  mytikaspress παλαιότερα.

Συνθετικός χλοοτάπητας γηπέδου Μύτικα.
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο Φιλόδημος ΙΙ από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Δεκέμβριο του 2019, με χρηματοδότηση 300.000 € και δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με έκπτωση 18,30% (μαζί με τα 70.688,58 € για την περίφραξη του γηπέδου Κανδήλας).
Αναμένεται να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση με τον ανάδοχο και να εκκινήσει το έργο. Οι δικές μας πληροφορίες μιλάνε για εκκίνηση του έργου εντός καλοκαιριού.
Δείτε εδώ ένα σύντομο ιστορικό του έργου, δημοσιευμένο από το mytikaspress παλαιότερα.
Θα κλείσουμε την αναφορά μας στα τρία αυτά έργα, λέγοντας ότι όλα τα έργα ανήκουν στους πολίτες, με δικά τους χρήματα φτιάχνονται και δεν πρέπει να υπάρχει σπέκουλα και εκμετάλλευση κανενός έργου.
mytikaspress